Aktivnosti izvan Facebooka

Odsad i vi možete očistiti povijest pregledavanja na Facebooku. Evo i kako

29.01.2020 u 09:08

Bionic
Reading

Facebookov alat 'Očisti povijest' postao je dostupan svima i nalazi se skriven u novom odjeljku pod nazivom 'Aktivnosti izvan Facebooka'

Facebookov alat 'Očisti povijest' odsad je dostupan u svim zemljama, najavio je izvršni direktor Mark Zuckerberg na svom blogu. Riječ je o novoj opciji u postavkama aplikacije, nazvanoj 'Aktivnost izvan Facebooka'. Ona korisnicima omogućuje da vide koje su treće strane dijelile interakcije korisnika s društvenom mrežom, čak i kad izravno ne koriste Facebook.

Aktivnost izvan Facebook je informacija koju tvrtke i internetske stranice dijele s Facebookom na temelju vaše interakcije s tim stranicama ili aplikacijama. Alat 'Očisti povijest' može vam biti od pomoći ako stalno dobivate oglase za nešto što ste gledali samo na mreži ili vam se nude prijedlozi o stvarima za koje Facebook misli da bi vas mogli zanimati, piše The Verge.

Uz brisanje povijesti, nova opcija sadrži mogućnosti pregleda informacija po kategorijama, preuzimanja podataka i odaberi načina korištenja opcije 'Aktivnost izvan Facebooka' u budućnosti.

Alat je prvi put najavljen na Facebookovoj godišnjoj konferenciji F8 za razvojne programere 2018. Predstavljen je u tri države nakon višemjesečnog kašnjenja. Facebook navodi da su neočekivana kašnjenja nastala zbog tehničkih izazova povezanih s načinom na koji tvrtka pohranjuje podatke na svoje poslužitelje.

'Opcija Aktivnosti izvan Facebooka obilježava novu razinu transparentnosti i kontrole', zapisao je Zuckerberg. 'Na tome radimo već neko vrijeme jer smo morali obnoviti neke od naših sustava kako bismo to učinili.'

Ova opcija uvedena je u sklopu Dana privatnosti podataka 28. siječnja. Nažalost do nje se dolazi zaobilaznim putem jer je skrivena u bočnim izbornicima. Do nje ćete doći putem ove poveznice ili je možete pronaći ako odete u Postavke -> Vaše informacije na Facebooku -> Aktivnost izvan Facebooka.