CES 2023.

Tportal na najvećem sajmu potrošačke elektronike: Od pametnog zahoda do novih električnih automobila

Bionic
Reading

Nakon tri godine, CES se vratio u Las Vegas u svome punom obujmu, ovoga puta čak i s podrškom Ujedinjenih naroda. Sve je spremno za otvaranje sajma koji početkom svake godine otvara novu tehnološku sezonu i najavljuje trendove

U Las Vegasu je sve spremno za otvaranje najvećega sajma potrošačke elektronike na svijetu – Consumer Electronic Showa, CES-a. Sajam će nam dati najprecizniji uvid u najnovija dostignuća na svim tehnološkim područjima, od televizora i prijenosnih računala, preko pametnih kućnih uređaja (uključujući pametan zahod!) do mnoštva telefona, monitora i – automobila. CES je, naime, i jedan od deset najveći sajmova autoindustrije na svijetu.

Štoviše, očekuje se da će automobilska tehnologija zauzeti središnje mjesto na CES-u 2023. Novi koncepti vozila, futuristički infotainment zasloni i gomila dodatne opreme borit će se za pozornost zajedno s televizorima, prijenosnim računalima i drugom potrošačkom tehnologijom. Očekuje se i da će infrastruktura za punjenje električnih vozila također biti u centru pažnje. Velike automobilske tvrtke pripremaju velike najave, uključujući Stellantisovu obitelj brendova, kao što su Ram, Peugeot i Chrysler. Volkswagen će predstaviti limuzinu ID.7, svoje sljedeće veliko električno vozilo. Očekuju se i novosti iz Volva, Mercedes-Benza i BMW-a.

Potpuno autonomna vozila neće biti toliko u fokusu kao prošlih godina, ali neće nedostajati: samohotke već razvoze putnike u Las Vegasu. Umjesto toga, napredna pomoć vozaču, koji ima koristi od poboljšane tehnologije senzora, smatrat će se realističnijim i kratkoročnim rješenjem problema sigurnosti u prometu.

Kad je riječ o televizorima, gotovo sve nedoumice oko HDMI-ja 2.1 su otklonjene i danas većina vrhunskih i dio televizora srednje klase podržavaju 4K igranje na 120Hz, promjenjivu učestalost osvježavanja (VRR) i druge značajke. Proizvođači televizora na CES-u usredotočiti na poboljšanja svjetline i ukupne kvalitete slike, a ne na promociju 8K razlučivosti.

Ono što je sigurno jest debata oko toga što je bolje: LCD (uključujući Mini LED) ili OLED.

Smart Home će biti hit, sasvim sigurno. Najavljuju to i pripremni eventi uoči sajma, kao što je to CES Unveiled.

Već tu smo vidjeli inovacije u popularnim proizvodima kao što su pametne sigurnosne kamere, pametne brave, robotski usisavači i pametna rasvjeta.

  • +10
CES 2023. Izvor: tportal.hr / Autor: Bojan Muščet

Kad su posrijedi prijenosna računala, ima najava za uređaje s s dva zaslona koji više ne koštaju papreno. Mini LED bi trebao nastaviti svoj put na prijenosna računala, kao i MUX prekidač na strani igranja. Velika su očekivanja najviše od Intela i AMD-a s novim čipovima.

Vidjeli smo još i 3D isprintane vitamine, elektromagnetski generator za opuštanje, robota-psa nove generacije, aplikaciju za sigurno kriptirano telefoniranje, makeup aplikator za invalide i još mnogo zanimljivih inovacija koje će se sigurno biti zapažene na Consumer Electronics Showu od 5. do 8. siječnja.