zvjezdani ratovi

Od crvenog diva do bijelog patuljka: ALMA snimila bitku na život i smrt dviju zvijezda

06.02.2020 u 08:10

Bionic
Reading

Studija o ovom intrigantnom objektu upravo je objavljena u Astronomy & Astrophysics

Astronomi koji koriste radioteleskop ALMA (Veliki milimetarski/submilimetarski postav u Atacami) uočili su osebujan plinoviti oblak koji je nastao sukobom dviju zvijezda. Jedna je zvijezda postala toliko velika da je zahvatila drugu koja se, zauzvrat, spiralno omotala oko nje.

Poput ljudi, zvijezde se mijenjaju s godinama i na kraju umiru. Za Sunce i zvijezde poput ove, ova promjena će je provesti kroz fazu u kojoj će, nakon što izgori sav vodik u svojoj jezgri, nabubriti u veliku i svijetlu zvijezdu crvenog diva. Na kraju će umiruće sunce izgubiti svoje vanjske slojeve, ostavljajući iza sebe jezgru: vruću i gustu zvijezdu koja se zove bijeli patuljak.

'Zvjezdani sustav HD101584 poseban je jer je ovaj proces umiranja prerano i dramatično okončan', rekao je Hans Olofsson sa Sveučilišta tehnologije Chalmers u Švedskoj. Studija o ovom intrigantnom objektu upravo je objavljena u Astronomy & Astrophysics.

Zahvaljujući novim opažanjima s ALMA-om, nadopunjenim podacima Eksperimenta Atacama Pathfinder (APEX), Olofsson i njegov tim sada znaju da se ono što se dogodilo u sustavu dvostruke zvijezde HD101584 bilo nalik zvjezdanoj borbi.

Ovakvi prizori pomažu astronomima da bolje razumiju konačnu evoluciju zvijezda poput Sunca.

Zumiranje u plinski oblak HD101584 koji okružuje binarnu zvijezdu Izvor: Društvene mreže / Autor: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), Olofsson et al.

'Trenutno možemo opisati procese smrti uobičajene za mnoge zvijezde nalik Suncu, ali ne možemo objasniti zašto se i kako točno događaju. HD101584 daje nam važne tragove za rješavanje ove zagonetke jer je trenutno u kratkoj prijelaznoj fazi između bolje proučanih evolucijskih faza', kaže koautorica Sofia Ramstedt sa sveučilišta u Uppsali. 'Detaljnim slikama okoliša HD101584 možemo uspostaviti vezu između divovske zvijezde kakva je bila prije i zvjezdanog ostatka u koji će se pretvoriti.'