VIRTUALNE VALUTE

Novi rekord! Bitcoin danas vrijedi više od 4000 dolara

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 14.08.2017 10:17
  • Objavljeno 14.08.2017 u 10:17
bitcoins

bitcoins

Izvor: Promo fotografije / Autor: bitcoin

Bitcoin je u nedjelju premašio još jedan rekord dosegnuvši vrijednost 4000 dolara, odnosno 25,030 kuna i 30 lipa. Ova globalno popularna kriptovaluta je, podsjetimo, na tržištu prisutna svega sedam godina

Početkom mjeseca bitcon je uspješno po prvi put dosegnuo vrijednost od 3000 dolara. Ovaj neočekivani uspon desio se nakon račvanja valute koja se 'razdvojila' u bitcoin i novonastali bitcoin cash koji je uveden 1. kolovoza. Rascjep valute desio se zbog zabrinutosti zajednice oko njezine budućnosti. Stara valuta koristi sustav koji bilježi svaku transakciju te koji je zahvaljujući nenadanom porastu vrijednosti kriptovalute u zadnjih nekoliko mjeseci jednostavno postao prespor, piše Cnet.

Mreža koja uzdržava bitcoin, naime, može podržavati sedam transakcija u sekundi, što je prije bilo prihvatljivo, no zbog povećane popularnosti valute, ovaj sustav je polako počeo gubiti korak za potražnjom. Usporedbe radi, sustav iza transakcija javnosti puno poznatijih kreditnih kartica u mogućnosti je obrađivati tisuće transakcija u sekundi. Drugim riječima, kako bi uhvatio korak s potražnjom, bitcoin je morao povećati broj transakcija u sekundi.

tportal

Izvor: Reuters / Autor: Jim Urquhart

Zastarjela tehnologija

Sam način povećanja broja transakcija raskolio je bitcoin zajednicu na dva dijela. Jedan dio ljudi htio je povećati limit koda svakoga bloka - povećavši opterećenje servera koji procesira transakcije. Druga je bila prebaciti manje transakcije izvan postojećeg sustava. Tehnologija SegWit2x sadrži ponešto od svakog, gurajući dio transakcija izvan glavne mreže i najavivši povećanje veličine bloka sa sadašnjih 1Mb na 2Mb ovog studenog. Ovo je uspjelo spasiti zajednicu koja je do tog trena bila pred raskolom, no očigledno - nekima to nije bilo dovoljno.

Dijeljenje valute u bitcoin i bitcoin cash desilo se upravo zbog toga. Makar je bitcoin uveo kompromis koji omogućuje povećanje transakcija, to nije zadovoljilo dio korisnika koji su se opredijelili za novonastalu valutu bitcoin cash. Cijepanje valute u dvije teoretski je trebalo uništiti tržišnu vrijednost bitcoina, no to se nije desilo. Valuta je na nekoliko sati pala za sedam posto, te se nakon toga stabilizirala.

Nema kraja bitcoinu

Toliko, štoviše, da je unatoč pesimističnim očekivanjama bez problema premašila vrijednost od 4000 dolara, što također znači da ne postoji konkretna ideja gdje valuta zapravo ide, s obzirom da se polagano nalazimo u vremenima gdje skoro svi bitcoini nastaju 'rudarenjem'. 

Dobro je znati da smo prije sedam godina ovu brzorastuću valutu mogli kupiti po vrijednosti od 8 centi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!