FUTURISTIČKA UTRKA

Igra za nostalgičare: Novi WipEout je brz, dinamičan, težak i apsolutno predivan

19.06.2017 u 14:36

Bionic
Reading

Najljepša stvar kod nostalgije je što uljepšava stvari uz koje ste odrasli i njihova ponovna izdanja čini uzbudljivijima nego što ona to zapravo jesu. WipEout Omega Collection je igra za stare jarce koja seže malo dublje od običnih uspomena

Mogao bi biti ravnodušan i na samom početku recenzije reći da se ovdje radi o uljepšanom reizdanju tri klasična nastavka popularne trkačke franšize. Da sam to napravio, bio bi teški licemjer. Riječ je o dvadeset godina starom konceptu koji je unatoč teretu godina ostao solidan te, usudio bi se reći, prilično intenzivan.

Prvi foršpan za WipEout Omega Collection Izvor: Društvene mreže / Autor: Sony

Za one koji WipEout još nisu igrali, radi se o futurističkoj utrci u kojoj kao pilot ultra-brzog bolida pokušavate na niz sportskih i nešto manje sportskih načina eliminirati ili prestići konkurenciju. Nasilje u ultra-glatkoj budućnosti u kojoj se igra odvija nije 'ona vrsta' nasilja gdje je trećinu vremena ekran prekriven krvlju, već je uobličena u vrlo ograničeni arsenal moćnih pojačanja koja ili poboljšavaju vaš bolid ili nanose štetu protivničkima. Riječ je o kolekciji navođenih i nenavođenih projektila, štitu koji vas na par sekundi čini neuništivima, autopilotu, ubrzanju i sličnim divotama.

Trik kod WipEouta je što su svi ti bonusi dolaze u paketu od jednog do četiri projektila, što znači da ćete morati naučiti gađati precizno i gađati pametno. Ovo je, ruku na srce, puno lakše zamisliti nego izvesti prije svega zato jer veliku većinu vremena provodite nastojeći ostati na stazi. Vožnja u ovoj igri od najranijih staza uključuje vrlo oštre zavoje i brzine od 250 kilometara na sat pa naviše.

Kako napredujete kroz lige, brzina se povećava zajedno sa arsenalom destruktivnih igračaka te na kraju postaje igra sa živcima gdje čak i nakon osvojene najbolje medalje i dalje želite nastaviti igrati samo zato jer nastojite rasturiti vlastiti rekord za pola te proklete sekunde.

Sve u svemu, ovaj WipEout napravljen je kako bi legendarnu igru grafički pogurao u svijet 4K rezolucije i visokog broja sličica u sekundi, a rezultat je u najmanju ruku spektakularan. Ovo, jasno, govorim poduprijet sjećanjima iz vlastite mladosti kada sam po prvi put kao kreten izletio sa staze igrajući WipEout na PlayStationu 1.

No čak i kao veliki ljubitelj ove igre ne mogu zanemariti svu genijalnost koju ona skriva ispod pokrova. I dalje se radi o neizmjerno taktilnoj igri gdje pametno planiranje i predviđanje protivnika igra najveću ulogu. Sva tri nastavka koja dolaze u Omega Collectionu dočarani su od prve do zadnje staze i u sebi sadrže sve što je izvorne igre činilo izvrsnima. Hrpe bolida, različitih eventova i fenomenalnog grida kojeg otključavate zadovoljavanjem nemilosrdno teških kriterija koje svaka staza nosi.

WipEout Omega Collection Release Date Trailer Izvor: Društvene mreže / Autor: Sony

Tim rečeno, otvoreno mogu reći da je najlakši dio igre natjecanje protiv protivnika jer uz malo sreće i nešto više pameti možete preveslati protivnika koji bi vas u svakoj drugoj okolnosti rasturio. U utrci s vremenom ste u principu sami protiv sebe i to je dio u kojem apsolutno svaki nastavak WipEouta zbilja sjaji.

Grafički gledano, Omega Collection je apsolutno predivan. Prekrasni HDR efekti, nevjerojatno glatki gameplay i brutalno dizajnirani bolidi ovu igru čine pravom poslasticom za obožavatelje minimalizma, brzine i jako, jako dobre elektroničke glazbe.

Jedini problem kod WipEouta je što njegov zatvoreni i vrlo ispolirani dizajn sve tri ponuđene igre čini više-manje istima, iako pod time, naravno, ne mislim da se radi o identičnim naslovima. Riječ je, naime, o tome što se jedna igra od druge razlikuje po nekolicini pravila, nekoliko dodataka i novim vozilima. Sve ostalo je, bilo to loše ili ne, isto.

Na kraju priče kao fan serijala svim kolegama koji su uživali u WipEoutu ovu kolekciju definitivno preporučam. Onima koji do danas nisu zaigrali WipEout samo mogu reći da ga definitivno moraju makar isprobati – riječ je o vrlo jedinstvenoj trkaćoj igri kakvu je ovih dana vrlo teško pronaći.

WipEout Omega Collection Launch Trailer Izvor: Društvene mreže / Autor: Sony
  • Ime: WipEout Omega Collection
  • Žanr: Utrka
  • Proizvođač: Clever Beans I EPOS Game Studios
  • Izdavač: Sony Computer Entertainment Europe
  • Platforme: PlayStation 4, PlayStation 4 Pro

Plus:

  • Dizajn
  • Brzina
  • Imerzija
  • Glazba
  • Grafika

Minus:

  • Vrlo zatvoreni dizajn
  • Težina