ISTRAŽIVANJE

Nosite zaštitnu masku? Strojevi će vas teže prepoznati

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 29.07.2020 09:55
  • Objavljeno 29.07.2020 u 09:55
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Nosite li zaštitnu masku kako bi trebalo (prekriveni su i nos i usta) neki od najčešće korištenih algoritama za prepoznavanje lica pogriješit će češće u procjeni u rasponu od pet do 50 posto

Zaštitne maske korisne su u suzbijanju širenja koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19, ali njihovo korištenje ima i drugi učinak. Naime, algoritmi za strojno prepoznavanje lica ne mogu se nositi s njima.

Nosite li zaštitnu masku kako bi trebalo (prekriveni su i nos i usta) neki od najčešće korištenih algoritama za prepoznavanje lica pogriješit će češće u procjeni u rasponu od pet do 50 posto, pokazali su rezultati istraživanja državne agencije US National Institute of Standards and Technology (NIST).

Crne maske češće će zbuniti algoritam nego plave, a što je više nosa pokriveno to će strojno prepoznavanje biti teže.

Algoritmi testirani u istraživanju mjere udaljenosti između značajki promatranog lica. Maske prekrivaju te značajke u potpunosti ili djelomično, što otežava prepoznavanje.

Taj se pristup ponešto razlikuje od, primjerice, načina na koji prepoznavanje lica funkcionira u pametnim telefonima iPhone, koji koriste senzore dubine kako bi se onemogućilo korištenje, primjerice, fotografija za zavaravanje algoritama.

NIST je agencija zadužena za provjeru takvih algoritama i sličnih sigurnosnih sustava u Sjedinjenim Državama, stoga njihova procjena ima priličnu težinu.

Stižu novi algoritmi

Ipak, treba napomenuti kako su testirali samo jednu vrstu prepoznavanja lica, kakvu se koristi na graničnim prijelazima i tome sličnim okolnostima kako bi algoritam provjerio odgovara li lice promatrane osobe fotografiji u osobnoj iskaznici ili putovnici.

Takvi se sustavi razlikuju od onih namijenjenih masovnom nadzoru, koji se oslanjaju na skeniranje i usporedbu s fotografijama pohranjenim u bazama podataka. Nisu bili predmetom NIST-ovog istraživanja i općenito ih se smatra manje precizinima i bez maski, kamoli s njima.

S druge strane, tvrtke diljem svijeta ubrzano razvijaju sustave koji će za prepoznavanje koristiti samo područje oko očiju. U ruskoj tvrtci NtechLab, recimo, tvrde kako njihov sustav može prepoznati lice čak i ako ste maramom prekrili veći dio lica.

U NIST-u planiraju testirati i algoritme prilagođene prepoznavanju lica s maskama kasnije ove godine, piše Verge.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!