PAD PRODAJE

Nokia zaključila 2011. u gubitku

27.01.2012 u 10:09

Bionic
Reading

Finska Nokia izvijestila je u četvrtak o velikom gubitkom za cijelu 2011. kao i za četvrto tromjesečje, zbog pada prodaje mobitela

Za cijelu 2011. kompanija je zabilježila gubitak od 1,2 milijarde eura, u odnosu na neto dobit od 1,8 milijarde eura godinu ranije.

U četvrtom tromjesečju imala je pak neto gubitak od 1,07 milijardi eura, u odnosu na dobit od 745 milijuna eura u posljednjem tromjesečju 2010.

Neto prihodi u razdoblju od listopada do prosinca smanjili su se na godišnjoj razini za 21 posto, na 10,0 milijardi eura, a u cijeloj prošloj godini pali su za devet posto, na 38,66 milijardi eura.

Izvršni direktor Nokije Stephen Elop ipak je rezultate u četvrtom tromjesečju nazvao 'značajnim korakom u transformaciji Nokije'.

Bivši neprikosnoveni svjetski lider u segmentu mobilnih telefona najavio je prošle godine da više neće objavljivati podatke o udjelu na tržištu, no za drugo tromjesečje 2011. analitičari su izračunali da je njegov udio iznosio 23 posto, u usporedbi s rekordnih 40 posto u prvoj polovici 2008.

U Nokiji očekuju da će njihov Odjel za uređaje i usluge, koji uključuje najvažnije poslovanje s pametnim telefonima, zaključiti prvo ovogodišnje tromjesečje na pozitivnoj nuli, 'plus-minus dva postotna boda'.

Ta prognoza temelji se na očekivanjima da će na poslovanje vezano za pametne telefone utjecati 'konkurencijska dinamika u industriji', 'veći od uobičajenog sezonski pad' neto prihoda i 'makroekonomsko okruženje'.