kina

Noćna mora svakog roditelja: Tinejdžerica potrošila 60.000 eura na videoigre

09.06.2023 u 12:56

Bionic
Reading

Učenica srednje škole se domogla majčine kreditne kartice uz pomoć koje je plaćala mikrotransakcije unutar predatorne mobilne videoigre

Trinaestogodišnjakinja iz Kine na mobilnim je videoigrama tijekom prošle je godine bez znanja roditelja potrošila oko 60.000 eura obiteljske ušteđevine.

Gong Yiwang saznala je za potrošački pohod krajem svibnja nakon što ju je nazvala profesorica iz kćerine škole koja se zabrinula zbog potencijalne ovisnosti o videoigrama koje se plaćaju mikrotransakcijama, piše Elephant News, lokalni TV kanal provincije Henan. Nakon što je Gong pogledala svoj račun, shvatila je da joj je ostalo samo sedam centi. Kasnije je otkrila da joj je kćer od siječnja do svibnja, prema izvoru, potrošila oko 14.600 eura na račune u igri te skoro 27.900 eura na mikrotransakcije.

Djevojčica je također prenijela novac na račune bar deset prijatelja iz razreda koji su ih sami trošili na mikrotransakcije, podignuvši sveukupni trošak na oko 60.000 eura.

Uplakana djevojčica je u razgovoru sa Elephant Newsima rekla da je povezala debitnu karticu svoje majke s mobilnim telefonom no nije znala odakle je novac stigao niti koliko novca troši. Rekla je da se samo sjetila lozinke koju joj je dala majka kad je prije htjela kupiti nešto drugo.

Kad su drugi učenici saznali da troši puno novca, navodno su je počeli pitati da im ga prenese. 'Da im nisam poslala novac, maltretirali bi me cijeli dan. Da sam rekla učiteljima, oni bi rekli mojim roditeljima i onda bi roditelji bili ljuti', rekla je. Također je, piše izvor, izbrisala tragove transakcija kako bi ih sakrila od svojih roditelja.

Majka je nakon toga kontaktirala brojne platforme za plaćanje kako bi poništila transakcije, no do danas još nije vratila sav iznos, piše Business Insider.

Ova priča je postala jako popularna u Kini, pogotovo na Weibou gdje je dosegla 140 milijuna pregleda. Ovisnost o igrama u kini je tako velika da je država uvela internetske restrikcije tinejdžerima i djeci, ograničivši igranje igara na tri sata tjedno, cilj kojem se, kažu, uspješno približavaju.