EKSTREMNE MJERE

Nintendo u napadu na youtubere koji 'kradu' zvuk Switcha

09.03.2017 u 08:34

Bionic
Reading

Japanski proizvođač od tvoraca sadržaja traži da iz videa maknu skoro sve tragove zvuka korištenih u njihovim videoigrama

Nintendo je, kao što vjerojatno znate, vrlo oštar prema korisnicima koji 'kradu' njegov sadržaj. Situacija na YouTubeu nije nimalo bolja - Nintendo vrlo agresivno pristupa korištenju automatiziranog sustava za označavanje bespravno iskorištenog sadržaja. Najnoviji razlog zbog kojeg odlučuju 'gasiti' videe vezane uz svoje proizvode je bespravno korištenje zvučnog logotpia njihove najnovije konzole. Da, govorimo o onome kliku koji se pojavljuje u svakom foršpanu.

Kao kompanija koja na sve moguće načine uništava svako korištenje njihovog intelektualnog vlasništva koje prethodno nije naplatila, Nintendo nastavlja zlostavljati svaki mogući način napada na proizvođače sadržaja koji, ironično, njoj rade jednu jako veliku reklamu.

Najnoviji primjer primjene ove politike je youtuber koji je zaprimio automatizirani zahtjev za odstranjivanje sadržaja. U teoriji, naime, automatski sustav Content ID spriječava piratstvo i omogućava vlasnicima autorskih prava da na svojem radu zarade. U praksi, YouTuberi koji proizvode videe u sklopu zakona za pošteno korištenje često moraju braniti uratke od Googleovog automatiziranog sustava.

Josh Thomas već deset godina pokriva Nintendo na YouTube kanalu na pod imenom The Bit Block. Nedavno je napravio video o igri 1 2 Switch koju je Nintendo označio kao krađu zbog zvukova iz igre i glasa muškarca koji u mini-igri Quick Draw kaže 'Ready...fire!'. Glazbena pozadina vrlo je česti razlog zbog kojeg Content ID zna 'progoniti' youtubere, no prijava videa zbog par sekundi foršpana vrlo često izgleda kao preoštra mjera.

Thomas tvrdi da problemi sa sutavom content ID nimalo ne pomažu kod situacije sa programom suradnje s Nintendom koji YouTubere tjera da zaradu od videa moraju podijeliti sa japanskom kompanijom. Ovo mnoge tvorce sadržaja zbilja gura u kut kada pokušaju pokrivati sadržaje vezane uz njihove proizvode. 'Posao uključuje skoro potpuno brisanje glazbe iz pozadine ili izvrtanja slike i mijenanja boje samoga foršpana' napisao je Thomas. 'Ovo je zbilja komplicirani proces i u konačnici osjećam da me prisiljava da namjerno radim lošiji video bez ikakvog konkretnog razloga' zaključio je.

'Da pojasnim - ovaj video u potpunosti spada pod definiciju 'poštenog korištenja zato jer nas prikazuje kako igramo 1 2 Switch i usput se zabavljamo i komentiramo igru. Ovo je zbilija jako daleko od ubacivanja elemenata foršpana bez ikakvog dodatnog uređivanja'.

Autor videosadržaja ima par srdačnih riječi za Nintendo Izvor: Društvene mreže / Autor: The Bit Block

Za kraj, ovaj tvorac sadržaja kaže da i dalje voli Nintendo, no kao i mnogi drugi youtuberi koji pokušavaju snimati videe o kompaniji očito pokazuje znakove frustracije. 'U principu jedino što želim reći je, Nintendo, molim te da me prestaneš mučiti' rekao je Thomas. 'Molim te da me prestaneš spriječavati da slavim tvoj lik i djelo'.

Apsolutno smo uvjereni da je tamo negdje jedan samozatajni Nintendov odvjetnik u trenutku gledanja ovoga videa pustio suzu.