NAKON ESKALACIJE

Nikad neizvjesnija sudbina TikToka: 'Sukob je počeo i nisam siguran da će mirno završiti'

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 16.03.2023 18:55
  • Objavljeno 16.03.2023 u 18:55
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Jonathan Raa/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

SAD i EU rade zajedno. Ako su oni naumili blokirati TikTok i Kinu, naći će način na koji to napraviti. Ipak, pritom moraju biti oprezni

Popularna aplikacija TikTok u sve je većim problemima u Europskoj uniji i Sjedinjenim Državama.

Europska komisija, Europski parlament i Vijeće Europe zabranili su njeno korištenje na službenim uređajima. Isto je učinila Velika Britanija, a vlasti SAD-a prvi put su izravno zaprijetile potpunom zabranom te aplikacije ako kineska tvrtka ByteDance ne odustane od vlasničkog udjela u njoj.

Američke vlasti svojim su zaposlenicima zabranile korištenje TikToka ponajviše zbog zabrinutosti oko zaštite privatnosti i podataka.

Prethodnik Joea Bidena u Bijeloj kući Donald Trump pokušao je zabraniti TikTok još 2020. godine, ali mu to nisu dozvolili američki sudovi. Zbog toga je TikTok krajem 2020. pokušao postići dogovor o prodaji s trgovačkim lancem Walmartom i Oracleom, no dogovor nije bio postignut.

Kina je optužila SAD za preuveličavanje strahova vezanih za nacionalnu sigurnost zbog TikToka, rekavši da se iza svega nalazi tržišna konkurencija.

Trenutno većinu udjela (60 posto) u ByteDanceu drže globalni ulagači, među kojima su i zanimljivi pojedinci, poput Tahnuna bin Zajeda al Nahjana, savjetnika za nacionalnu sigurnost u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Preostalih 40 posto u podjednakim omjerima drže zaposlenici te tvrtke i njeni osnivači.

Kakva budućnost čeka aplikaciju s više od milijarde mjesečno aktivnih korisnika u 154 država diljem svijeta? Evo što o tome misle domaći stručnjaci upućeni u mobilne aplikacije.

SAD i EU su jako 'zagrizli'

'Sukob je definitivno počeo i nisam siguran da će mirno završiti', rekao je tportalu Ilija Brajković, izvršni direktor agencije Kontra.

SAD i EU ne vole, dodao je, kad podaci njihovih građana odlaze u Kinu, gdje nemaju nikakvu kontrolu nad njima, a definitivno ne žele da Kina ima pristup tim podacima.

U Kini pojam privatnosti u kontekstu države gotovo da i ne postoji, pa ni SAD ni EU ne vjeruju u to da podaci korisnika TikToka ostaju samo na serverima tvrtke ByteDance, već sumnjaju da im pristupa i Kina kao država.

Ilija Brajković

Ilija Brajković

Izvor: Kontra / Autor: Kontra

U kontekstu stalnog rata s Kinezima (poput, recimo, rata oko mikročipova) zadnje što im treba je situacija u kojoj Kina ima otvoren pristup podacima milijuna građana, ocijenio je Brajković.

Smatra da je moguće postići mirno razrješenje sadašnje situacije, ali naglašava kako ne vjeruje da će do toga i doći.

'SAD i EU su sada baš jako zagrizli za ovu situaciju i rade zajedno, uvjetno rečeno. Ako su oni naumili blokirati TikTok i Kinu, naći će način na koji to napraviti.

Naravno, opet moraju biti oprezni jer imaju jako veliku gospodarsku suradnju s Kinom, pa sigurno ne žele ići ekstremno oštro.

O tome će zapravo ovisiti cijela ova priča. Zakonski mogu doći u situaciju da blokiraju aplikaciju, pitanje je samo žele li politički ići u tom smjeru', uvjeren je Brajković.

Moguća šteta po tvrtke i brendove

tportal

Izvor: Privatni arhiv Kornelije Vukasović / Autor: Kornelija Vukasović

Stručnjakinja za digitalni marketing Kornelija Vukasović istaknula je da je TikTok trenutno jedna od najpopularnijih društveno-mrežnih aplikacija.

'Ne koriste je samo obični ljudi, već i brojni brendovi te tvrtke. Nekima od njih bi potpuna zabrana aplikacije prouzročila i financijske gubitke. Sigurna sam da si nijedna vlada to ne bi dozvolila.

Ono što TikToku trenutno ne ide u prilog je loš PR. Vjerujem da će neki brendovi i tvrtke zaustaviti suradnje s tiktokerima ili odustati od planiranih suradnji dok ne vide kako će se situacija razviti ili dok se ne stiša medijska hajka', prognozirala je Vukasović.

Ona pretpostavlja da će se pokušati pronaći rješenje koje bi zadovoljilo sve strane.

'Ako je suditi po onome što se već duže vrijeme događa s kompanijama Meta Platforms i Google na razini Unije, ni ova situacija se neće puno brže raspetljati, a TikTok će i dalje dobivati nove korisnike', zaključila je Vukasović.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!