IDC PROGNOZIRA

Nema više dvoznamenkastog rasta za pametne telefone

08.12.2015 u 15:02

Bionic
Reading

Prema podacima analitičke tvrtke IDC, godinu na izmaku mogli bi zapamtiti kao prvu u kojoj su isporuke pametnih telefona rasle jednoznamenkasto. U toj tvrtci, naime, očekuju kako će rast biti 9,8 posto, odnosno 1,43 milijarde primjeraka

Krivci za manji rast su usporavanje isporuka u regije Azije i Pacifika (bez Japana), Latinske Amerike i zapadne Europe, ali i smanjivanje prognoza vezanih uz isporuke uređaja s operativnim sustavom Windows Phone i drugim manje popularnim OS-ovima.

Konačno, ali ne i najmanje važno, IDC navodi usporavanje ekonomskog rasta u Kini, što je imalo utjecaj na globalno usporavanje rasta. To bi se trebalo neznatno pojačati tijekom razdoblja do 2019.

Regija koja obuhvaća Bliski istok i Afriku trebala bi zabilježiti najveći ovogodišnji porast, 50 posto godinu-na-godinu, čime će prestići brzorastuća tržišta poput Indije i Indonezije.


Najveći utjecaj na stope rasta u bližoj budućnosti imat će (ne)uspjeh jeftinih modela na tržištima u nastajanju. A to će, pak, ovisiti o tome hoće li proizvođači uspjeti privući kupce koji kupuju po prvi put i kojima je vrijednost važna te one koji se spremaju stari model zamijeniti novim, procjenjuju u IDC-u.

Ciklusi zamjene na brzorastućih tržištima trebali bi biti kraći od tipičnih dvogodišnjih, budući da komponente jeftinijih mobitela ne traju toliko dugo.

Što se tiče rasta tri ključna igrača na tržištu smartfona, IDC predviđa kako će Android i dalje zadržati čelnu poziciju tijekom nadolazećih godina, u čemu će mu pomoći tvrtke poput Cyanogena i Xiaomija. iOS bi trebao zadržati godišnji tržišni udio od 14-15 posto.

Za Windows Phone nema prostora za rast, a očekuje se i kako će zabilježiti pad od 10,2 posto tijekom ove i iduće godine, gledano godinu-na-godinu.

Više:Neowin