ZNANSTVENA PEŠKARIJA

Izumiteljica stroja za proizvodnju papirnatih vrećica: Inspirativna priča Margaret Eloise Knight

Bionic
Reading

Papirnate vrećice danas nalazimo u svim bojama, oblicima i veličinama. Zbog svoje fleksibilnosti, male mase i reciklabilnosti nije ni čudo da su jedna od najpopularnijih ambalaža za transport. Masovna proizvodnja papirnatih vrećica započinje u drugoj polovici 19. stoljeća, a ključnu ulogu u automatizaciji tog procesa imala je Margaret Eloise Knight, američka inovatorica koja je preminula na današnji dan 1914. godine

Margaret je rođena 1838. u Yorku u saveznoj državi Maine. Odmalena je pokazivala zavidne tehničke sposobnosti izrađujući igračke za sebe i svoju braću, a među ostalom je djecom bila poznata po svojim papirnatim zmajevima.

Nakon smrti oca, sa samo 12 godina, zaposlila se u tvornici za izradu tekstila gdje je svjedočila nekoliko nesreća na tkalačkim strojevima. Kako bi doskočila problemu sigurnosti, osmislila je metodu sigurnosnog zaustavljanja tkalačkog stana. Nažalost, nije bila svjesna patentne prakse pa nije zaštitila svoj izum.

Kasnije se zaposlila u tvornici papirnatih proizvoda. Ubrzo je zamijetila kako proizvodnja nije efikasna jer se većina posla obavlja ručno pa je odlučila automatizirati proces. Trebalo joj je godinu dana da završi svoj dizajn koji je automatski uzimao papir, rezao ga i savijao te na taj način radio papirnate vrećice s ravnim dnom.

Svoj je stroj dala izraditi u jednoj radnji u Bostonu gdje je njezin dizajn vidio Charles Annan koji je pokušao patentirati izum kao svoj. Na Margaretinu tužbu Annan se branio riječima kako je nemoguće da žena razvije tako sofisticirani stroj. Sud je ipak presudio u njenu korist nakon uvida u originalne nacrte i bilješke čime je postala prva žena u američkoj povijesti koja je dobila tužbu za povredu patenta.

Iza sebe je ostavila 27 patenata iz raznih područja, od tekstilne proizvodnje do izrade obuče. Svoje je patente potpisivala punim imenom i prezimenom ističući svoj spol, za razliku od drugih inovatorica svog vremena koje su se uglavnom potpisivale inicijalima.