MOBILNI GEJMING

Ne znate što zaigrati na smartfonu? Odabrali smo pet sjajnih videoigara za gejming u hodu

03.11.2021 u 14:46

Bionic
Reading

Ako tražite igre koje ćete moći nositi sa sobom, donosimo vam pet prijedloga koji će, uz malo sreće, zadovoljiti vašu potrebu za mobilnom digitalnom zabavom

Koliko god mi to nijekali, tržište mobilnih videoigara i danas je najunosnija grana gejming industrije. Ako vam trebaju dokazi, uzmite u obzir to da su 2018. igre za smartfone zauzimale skoro pedeset posto globalne zarade na videoigrama. Nekad su postojale u drugom svijetu, odijeljenom od naslova za PC, no zahvaljujući naslovima poput Fortnitea stvari su se malo 'zamuljale'. Prije nego što nas zapitate zašto nismo na listu stavili i Epicov popularni naslov, recimo samo da ga se uopće ne isplati igrati na mobitelu osim ako za to koristite vanjski kontroler.

The Banner Saga

The Banner Saga jednako je izvrsna na mobitelu koliko na PC-ju. Riječ je o taktičkom RPG-u u kojem ljudi, divovi, kentauri i zločesti dregovi kreću u masivnu makljažu. Ako zagrebete generičku premisu, Banner Saga je vrlo sumorna i depresivna igra koja za dobre odluke u bitki i dijalozima nagrađuje svakog promišljenog igrača. Naslov je ispunjen izvrsnim likovima čijim dobro pisanim dijalozima komplimentiraju zreo i mračan vizualni stil te izvrsna glazbena pozadina. Ako tražite kvalitetan taktički RPG za smartfon, ne tražite drugdje. Igra je dostupna na Androidu i iOS-u.

Journey

Igre Journey većina se igrača sjeća iz ere PlayStationa 3. Riječ je o naslovu koji priča priču te od gejmera traži određenu dozu emotivnog angažmana. U njemu preuzimate ulogu zakrabuljene osobe koja putuje prema vrhu udaljene planine. Ponekad ćete se tijekom putovanja susresti s drugim nomadom s kojim komunicirate glazbom. Ti su putnici zapravo drugi igrači koji također putuju prema vrhu, što znači da ćete dosta često nailaziti na likove koji se ponašaju... čudno.

U samoj igri ne postoje velika čudovišta ili nevjerojatno zamršene slagalice - sve što vam treba su volja za stiskanjem tipke 'naprijed' i uživanje u sanjivim krajobrazima. Kad smo već kod uživanja, predlažemo da igrate sa slušalicama u ušima - puno je to bolje nego kad kriješti kroz zvučnike vašeg smartfona. Journey je dostupan na iPhoneu.

Monument Valley

Ako samim spominjanjem Monument Valleyja u još jednoj gejming preporuci na tportalu polako postajemo dosadni, vjerujte nam - radimo to s razlogom. Ova neobična vizualna poslastica inspirirana je djelima Mauritsa Cornelisa Eschera te svoje slagalice formulira kao geometrijske igračke po kojima putuje vaš mali lik. Riječ je o pametno koncipiranoj avanturi koja se sukladno napretku postupno otežava, premda iskreno - ako ovu igru igrate zbog slagalica, radite pogrešnu stvar. Monument Valley je prije svega pametno konstruirano umjetničko djelo koje, na koncu, predstavlja jedinstveno gejming iskustvo za mobilne uređaje. Igra je dostupna na Androidu i iOS-u.

Pocket City

Pocket City je, ukratko, SimCity 2000 za smartfon. S obzirom na to da je Electronic Arts svojom verzijom za mobitele mikrotransakcijama i užasnim dizajnom napravio više štete nego koristi, Pocket City se uspostavio kao puno bolja solucija svima koji vole graditi gradove u pokretu. Igru je moguće kupiti na Androidu i iOS-u. Riječ je o punoj verziji koja nakon kupnje ne maltretira igrače reklamama i mikrotransakcijama.

Reigns: Her Majesty

Ova narativna strategija svoje sučelje posuđuje od Tindera te igračima uvijek nudi dvije opcije. Hoćete li napraviti potez koji će pomoći crkvi, a naštetiti narodu? Ili više volite investirati u vojsku koja će vas štititi, ali i koštati? Odluke naime nikad nisu transparentne, već funkcioniraju na principu kompromisa - ako ijedan resurs padne na nulu ili dođe do maksimuma, igra je gotova i počinjete ispočetka. Ključ u Reignsu je, prije svega, ravnoteža. Vaš je zadatak učiti iz prijašnjih vladavina te uz malo sreće ne dospjeti na vješala samo zato što više volite svoje građane od crkvenjaka. Reigns: Her Majesty dostupan je na Androidu i iOS-u.