ISTRAŽIVANJE POTVRDILO

Ne, nije u pitanju paranoja: Pametni zvučnici doista se mogu sami uključiti i snimati što pričate

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 25.02.2020 12:50
  • Objavljeno 25.02.2020 u 12:50
tportal

Izvor: Amazon / Autor: Amazon

Pametne zvučnike kao što su Amazon Echo, Apple HomePod i Google Home popularne TV emisije mogu nenamjerno aktivirati kako bi snimali privatne razgovore

Istraživači pri Sveučilištu Northeastern i londonskom Imperial Collegeu su 125 sati puštali sadržaje sa servisa Netflix kako bi ustanovili bivaju li digitalni osobni pomoćnici aktivirani riječima dijalozima nalik onima kakve se inače koristi za aktivaciju takvih uređaja.

To se doista i dogodilo. I to ne jednom ili dva puta, već čak do 19 puta dnevno, pri čemu su se HomePod i Microsoftova Cortana pokazali kao uređaji koje je najlakše zavarati, dok su najviše aktivacija potaknule serije Gilmore Girls i The Office.

ljudska psihologija

Devet neobičnih kvaliteta posjeduju samo inteligentni ljudi. Jeste li i vi među njima?

Pogledaj galeriju
9

Tijekom eksperimenta istraživači su postavili pametne zvučnike Amazon Echo Dot, Apple Homepod, Google Home Mini i Microsoftov u kutiju i pustili im audio zapis TV emisije kako bi vidjeli hoće li reagirati na riječi i izraze kao što su Alexa, Hey Siri, OK Google i Cortana.

Pojavilo se nekoliko obrazaca za riječi koje se inače ne koriste za aktivaciju, a ipak su ih aktivirale. Problematičnim su se pokazale riječi koje su se rimovale ili zvuče slično.

Primjerice, engleska riječ seriously može zvučati prilično slično kao Siri. Amazonov Echo Dot je pogrešno prepoznao izraz kevin's car kao riječ Alexa.

Korisnici su bili u pravu

Istraživanje je dalo za pravo korisnicima koji zadnjih nekoliko godina tvrde kako se pametni zvučnici i slični uređaji sami aktiviraju i snimaju njihove razgovore.

U prosincu prošle godine stigla je preporuka prema kojoj treba izbjegavati postavljanje pametnih zvučnika u spavaće sobe kako bi se izbjeglo nenamjerno prisluškivanje, a početkom ovog mjeseca bivši direktor Amazonove tvrtke AWS Robert Frederick otkrio je kako je isključio svoju Alexu kad nije htio da 'određene razgovore čuju ljudi'.

Frederick je to otkrio nakon što su u Amazonu priznali njihovi zaposlenici slušaju snimke razgovora koje je zabilježila i pohranila Alexa.

Te su snimke, ustvrdili, bile korištene za treniranje sustava prepoznavanja govora i razumijevanja prirodnog jezika, kako bi poboljšali umjetnu inteligenciju korištenu u Alexi, piše Independent.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!