trening

NASA 'uništila' New York lažnim asteroidom, evo što su zaključili

09.05.2019 u 13:21

Bionic
Reading

NASA je pred hrpom dužnosnika i znanstvenika predstavila simulaciju u kojoj jedan od najvećih gradova na svijetu pretrpi udar stijene iz svemira. Posljedice virtualnog udara iskorištene su kako bi upozorile prisutne na važnost pripreme za situaciju kada asteroid neće biti onaj napravljen pomoću računala

Scenarij udara asteroida je, makar razvodnjen u medijima, nešto što se zbilja ne smije uzeti olakotno, pogotovo ako je već jednom u povijesti uspio izbrisati dinosaure. U računalnoj simulaciji prezentiranoj na nedavnoj konferenciji, NASA je simulirala scenarij u kojem prema Zemlji leti opasni asteroid koji ima veliku šansu udara u planet. U simulaciju su bili uključeni brojni faktori poput međunarodnog nastojanja za skretanje divovske stijene, aktivni rad znanstvene zajednice te naravno, sigurnosnih agencija koje bi reagirale ukoliko bi meteor zbilja udario u planet.

Pogledajte odlične NASA-ine satelitske snimke Zemlje Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Zbog dramatičnog efekta, naravno, kao potencijalna meta udara uzet je New York, prenosi CNBC. Evo što su znanstvenici zaključili.

Masivna šteta

Da je kolizija bila prava, grad pretrpio udar tisuću puta jači od eksplozije bombe nad Hirošimom, uzrokujući masivna razaranja i preko 1.3 milijarde žrtava.

Imaginarna kataklizma dio je jednotjedne 'stolne vježbe' sprovedene tijekom Konferencije za planetarnu obranu koja se u Washingtonu odigrala tijekom prošlog tjedna. Konferencija je privukla desetke astronoma, akademika i stručnjaka za katastrofe, a cilj joj je bio dodatno objasniti način na koji vlasti mogu reagirati na vijest o dolasku ubojitog asteroida, kao i mjere osiguranja kojima se štetu može reducirati.

Rješenje je u - pripremi

Znanstvenici iz NASA-e tvrde da je grad mogao biti pošteđen da je osam virtualnih godina znanstvena zajednica provela stvarajući mjere za izbijanje asteroida iz njegove putanje.

Petodnevna simulacija asteroidom uzrokovane havarije počela je zamišljenog 26. ožujka i to sa astaroidom veličine gradskog kvarta koji ima desetinu šanse da 2027. godine udari u Zemlju. Svakog dana konferencije NASA je pomicala virtualni sat nekoliko mjeseci ili godina prema naprijed, donoseći ažurirane informacije temeljene na odlukama manjih grupa znanstvenika i stručnjaka iz drugih područja.

Nakon što je virtualna izvidnica potvrdila da će meteorit zbilja pogoditi Zemlju, zamišljene agencije najvećih svjetskih sila krenule su u rad na kontramjeri. U obzir su ušli nuklearni udari na samom asteroidu, ciljani sudari za mijenjanje putanje, kao i nešto bizarniji pokušaji smanjenja utjecaja sunčevog zračenja na 'guranje' asteroida bojanjem istog u bijelo.

Virgin Galactic

Pogledajte kako to izgleda kad privatna raketa s ljudskom posadom stigne do ruba svemira i sretno se vrati na Zemlju

Pogledaj galeriju

Virtualna katastrofa

U svakom slučaju, ljudska vrsta je uspjela poslati rakete i izbiti asteroid iz putanje dovoljno da ne pogodi Zemlju, no usput je napravila krhotinu od 60 metara koja je krenula na put prema New Yorku. Na zadnji dan konferencije znanstvenici su tako objavili da spomenuti komet udara u Central Park za virtualnih deset dana, predstavivši izuzetan izazov koji prisutni tim stručnjaka za krizne situacije nije uspio riješiti. 'New York je spreman za evakuaciju, samo ne u ovakvom razmjeru' komentirao je znanstvenik Clark Chapman iz SouthWest Research Institutea u Coloradu.

Zaključak konferencije bio je u jeku jednoglasnog slaganja oko prevencije ovakvih katastrofa i povećane predostrožnosti prema opasnostima koje predstavljaju kozmička tijela koja mogu ugroziti život na Zemlji. 'Udare li nas za 30 minuta, 30 dana ili 30 godina, cilj nam ostaje potpuno isti - investirati više sredstava i vremena u misije koje će nam pomoći u obrani od svemirskih stijena.