SVEMIR

NASA se polako ali sigurno priprema za novu šetnju Mjesecom

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 30.08.2018 11:48
  • Objavljeno 30.08.2018 u 10:50
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak

Američka svemirska agencija službeno je najavila početak priprema za novu misiju na Mjesec u sklopu koje će astronauti prvo posjetiti novu bazu smještenu u orbiti našeg kozmičkog suputnika prije sudbonosne šetnje samom površinom

Put do iduće šetnje Mjesečevom površinom daleko je kompliciraniji nego što smo mislili. Prema najnovijem izvješću američke svemirske agencije NASA-e, potrebno je dosegnuti nekoliko tehnoloških 'ciljeva' prije nego što ljudska noga kroči na prašnjavu površinu našeg kamenitog suputnika.

ZNANOST NAKON CASSINIJA

Ovo su najuzbudljivije svemirske misije današnjice

Pogledaj galeriju
9

SLS - Space Launch System

Prvi korak, prema znanstvenom timu, uključuje izgradnju i usavršavanje letjelica kojima će se putovati prema mjesecu. NASA prije svega želi dovršiti projekt razvoja specijalne super-velike rakete pod imenom Space Launch System (potrebne za transport većih modula poput onog za posadu). Spomenuta letjelica omogućit će sveukupno tri misije. Prva uključuje lansiranje letjelice bez posade koja će obići mjesec i vratiti se na zemlju, a ime joj je EM-1. Druga misija (EM-2) na put bi trebala povesti ljudsku posadu, dok bi tek treća (EM-3) omogućila let do netom izgrađene svemirske stanice Gateway - smještene u orbiti Mjeseca.

Gateway će služiti kao svojevrsno odredište za sve znanstvene i komercijalne misije na Mjesec zahvaljujući univerzalnom sustavu za usidrenje, kao i nizu tehnoloških rješenja koja bi olakšala analizu uzoraka donesenih s površine.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Korak po korak

Premda ideja odlaska na Mjesec zvuči kao nešto što bi trebali napraviti 'čim prije', NASA upozorava da prije konačnog slanja ljudske posade mora razviti niz tehnologija koje mogu, ali ne moraju proraditi iz prve. Upravo zbog toga rok od deset godina smatraju iznimno optimističnim. Usporedbe radi, prisjetimo se koliko je odgoda do danas pretrpio projekt svemirskog periskopa James Webb koji je već trebao trebao zamijeniti sve umornijeg Keplera.

Pred NASA-om je velik put

Kako god bilo, nakon što uspješno dovrši misiju EM-3, NASA planira izgraditi letjelicu kojom će posadu moći bez poteškoća spustiti i podignuti s Mjesečeve površine. Ova tehnologija ima vrlo veliku važnost s obzirom da je ključna za preživljavanje ljudske posade. NASA među ostalim planira kampanju slijetanja na Mjesec tijekom koje će kontaktirati privatne kompanije s kojima će izgraditi male robotske sustave za istraživanje Mjeseca te ih tek nakon toga zamijeniti ili unaprijediti ljudskima. Sudeći prema onome što smo saznali, taj trenutak nije blizu, s obzirom da je vrlo izjesno da ćemo ljudskim misijama na Mjesec svjedočiti tek oko 2026.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!