ČUDA SVEMIRA

[FOTO] NASA razotkriva: Ovaj kuglasti zvjezdani skup krije zanimljivu tajnu

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 30.07.2021 13:54
  • Objavljeno 30.07.2021 u 13:26
tportal

Izvor: Creative Commons / Autor: NASA, ESA i M. Reinhart (STScI); Procesiranje: Gladys Kober (NASA/Catholic University of America)

Kuglasti zvjezdani skup Caldwell 108, unatoč svojoj iznimnoj starosti, krije hrpu mladih plavih zvijezda. Znanstvenici su se godinama pitali zašto

Znanstvenici su desetljećima mislili da su sve zvijezde koje nastaju u kuglastim zvjezdanim skupovima potekle iz istih jaslica, što znači da su slične starosti. Najmasivnije zvijezde potroše svoju zalihu goriva za manje od milijun godina i nakon toga eksplodiraju u spektakularnim eksplozijama supernova.

Upravo taj proces trebao je kuglaste zvjezdane skupove, poput Caldwella 108 (također poznatog kao NGC 4372), punih starih zvijezda male mase. Unatoč tome, u njemu kao i u drugim skupinama možemo vidjeti nove plave zvijezde, a astronomi ih nazivaju plavim lutalicama. One su, tvrde znanstvenici, rezultat sudara zvijezda i drugih zvjezdanih interakcija, dosta čestih u gustim kuglastim skupovima koji sadrže do nekoliko milijuna zgusnutih zvijezda.

Tako na slici možemo vidjeti Caldwell 108 s jezgrom smještenom u sredini. Riječ je o kombinaciji vidljive, ultraljubičaste i infracrvene svjetlosti snimljene pomoću Hubbleove specijalne kamere (Wide Field Camera 3 ili WFC3). Kamera WFC3 koristi dva detektora koji su vrlo blizu, ali udaljeni, čime dobivamo raspon u ekspoziciji.

Na slici Caldwella 108 vidimo dokaz da nova metoda korištenja Hubbleovih žiroskopa i dalje omogućuje izvrsna promatranja visoke kakvoće, po kojima je i poznat.

Što se Caldwella 108 tiče, on se nalazi na 19.000 svjetlosnih godina od Zemlje u zviježđu Mušice. Otkrio ga je škotski astronom James Dullop 1826. tijekom promatranja u Australiji.