PUT NA TITAN

NASA potpuno vlada roverima. Vrijeme je za podmornice!

  • Autor: J.D.
  • Zadnja izmjena 14.02.2015 07:57
  • Objavljeno 14.02.2015 u 07:57
Titan Submarine

Titan Submarine

Izvor: Screenshot / Autor: NASA Glenn Research Center

Zahvaljujući uspješnicama iz proteklih misija, u NASA-i su se ohrabrili. Nakon svemirskih vozila na Marsu koja su premašila sva očekivanja, agencija razmatra i korištenje posebno izvedenih podmornica, kojima bi se moglo otkriti mnogo više o nekim tijelima u Sunčevom sustavu - npr. mjesecu Titanu

Najveći Saturnov mjesec je već niz godina vrlo primamljiva meta za istraživanja, posebno zbog značajki poput rijeka, oceana, ali i atmosfere koje je otkrila sonda Huygens. Naravno, sastav je potpuno drugačiji od onog koji vlada na Zemlji, no istraživači smatraju da vrijedi zaroniti u njegove oceane ugljikovodika. Jedan od njih, Kraken Mare, površine je 400 tisuća kvadratnih kilometara, a na nekim mjestima je prema računicama dubine i do 300 metara.

Uobičajeni roveri padaju u zaborav kad je riječ o istraživanju takvog oceana. Rješenje u NASA-i vide u obliku posebnih autonomnih podmornica, vrlo nalik na one na Zemlji. Međutim, okoliš Titana, baš kao i udaljenost tog tijela predstavljaju teške prepreke takvom istraživanju. Podmornica iz koncepta bi trebala biti mase jednu tonu, a na površinu Titana bi trebala stići letjelicom koja će je pažljivo prizemljiti:

NASA potpuno vlada roverima. Vrijeme je za podmornice!


Misija podmornice bi trajala kakvih 90 dana, a svaki dan bi morala izroniti na 16 sati kako bi se podaci odaslali natrag na Zemlju - bez potrebe za zasebnim satelitom koji bi služio kao relej. S obzirom na udaljenost, istraživači će morati učiniti podmornicu kudikamo autonomnijom od postojećih rovera.

Stirlingov motor bi služio ne samo za pogon, već i za održavanje elektronike dovoljno toplom da bude funkcionalna. To bi moglo stvarati probleme pri istraživanju s obzirom da bi porast temperature u tako hladnom okolišu mogao izazvati ključanje i smetnje. Više detalja o potencijalnoj misiji i konceptima je moguće pronaći u ovom dokumentu (.pdf).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!