stadij 3

NASA objavila izvanredno stanje: Skoro 17.000 zaposlenika morat će raditi od kuće

18.03.2020 u 13:37

Bionic
Reading

NASA-in administrator Jim Bridenstine nedavno je objavio da svi zaposlenici u NASA-e moraju raditi od kuće 'do daljnjega' zbog ubrzanog širenja koronavirusa SAD-om. Mjera nosi ime 'Stadij 3', a poduzeta je nakon što je nekoliko zaposlenika u NASA-inim radnim prostorima bilo zaraženo koronavirusom

NASA je veliku većinu svojih zaposlenika poslala na rad od kuće. Nešto manje od 17.000 ljudi tako će posao obavljati iz svoga doma, dok će neophodni dio osoblja raditi u postrojenjima. Razlog je, naravno, strah od širenja koronavirusa.

'Od ovog trena svi zaposlenici i suradnici radit će sa udaljene lokacije' rekao je administrator NASA-e Jim Bridestine tijekom obraćanja novinarima u utorak. 'Osoblje nužno za obavljanje misija nastavit će raditi na lokacijama, ali uz ograničenje kretanja'.

Bridenstine je naglasio da je 'određeni broj zaposlenika pozitivan na COVID-19' te da će agencija ograničiti rad na lokacijama Ames Research Center i Marshall Space Flight Center. 'Iznimno je važno da poduzmemo ovaj korak te spriječimo daljnje širenje virusa među našom radnom snagom i zajednicama' dodao je.

NASA-in dramatični potez dio je protokola 'Stadij 3' spomenutog u nedavno objavljenom dokumentu 'Response Framework', a cilj mu je usporiti širenje koronavirusa među zaposlenicima, objašnjava Business Insider.

Stadij 1 se primjenjuje na funkcionalne pristupe centrima i pogonima s naglaskom na društveno distanciranje, redukciju nepotrebnog putovanja, kao i druge aktivnosti koje bi mogle pomoći suzbijanju virusa. Posljednja faza, odnosno 'Stadij 4' (u kojem se, primjerice, sad nalazi Ames) je skoro potpuno zatvaranje pogona, osim nužnih mjera za zaštitu života i infrastrukture'.

NASA je donedavno ograničila pristup astronautima, pogotovo onima koji planiraju letjeti u SpaceX-ovom Crew Dragonu. Agencija također radi na razvoju Space Launch Systema i letjelice Orion kojom će astronaute poslati prema Mjesecu i kasnije - prema Marsu.