ISTRAŽIVANJE SVEMIRA

NASA danas šalje svoju misiju na Mars, evo gdje možete gledati lansiranje

30.07.2020 u 10:07

Bionic
Reading

Američka svemirska agencija na skoro pa sedmomjesečno putovanje do Crvenog planeta poslat će rover Perseverance i helikopter Ingenuity

Posljednje lansiranje na Mars ove godine zakazano je za četvrtak, 30. srpnja, u 13:50 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Američka svemirska agencija NASA na skoro pa sedmomjesečno putovanje do Crvenog planeta poslat će rover Perseverance i helikopter Ingenuity.

Raketa Atlas V tvrtke United Launch Alliance (ULA) u svemir će se otisnuti s uzletišta 41 u zračnoj bazi Cape Canaveral u američkoj saveznoj državi Floridi. Pođe li sve prema planu, svemirska bi letjelica trebala spustiti se u krater Jezero 18. veljače 2021. godine.

Prijenos uživo počinje u 13 sati po našem vremenu. Prozor za lansiranje bit će otvoren sve do približno 15:50 sati. Dostupan je putem NASA-inog web odredišta i webcasta na stranicama ULA-e, koji će početi oko 20 minuta prije polijetanja.

NASA Live: Official Stream of NASA TV Izvor: Društvene mreže

Vremenska prognoza zasad je povoljna. Očekuje se sunčano vrijeme s malo naoblake.

Raketa Atlas V - Dominator, kako joj tepaju - druga je najjača raketa za svemirska lansiranja na tržištu.

Po slijetanju rover Perseverance bi trebao provesti nekoliko godina istražujući dno 45 kilometara širokog kratera Jezero, u kojem su prije 45 milijuna godina bili rijeka i jezero tekuće vode. U NASA-i smatraju kako je to područje jedno od naizglednijih kandidata za život na Marsu u drevno doba.

U potrazi za znakovima života

Rover je opremljen nizom znanstvenih instrumenata pomoću kojih će tražiti znakove nekadašnjeg života i prikupljati uzorke u 43 tube, koje će potom ostaviti kako bi ih iduća misija pokupila i vratila na Zemlju. Cilj je skupiti najmanje 20 uzoraka, idealno 30 do 35.

Misija vrijedna 2,7 milijardi američkih dolara tek je prva u nizu u sklopu koje će NASA, u suradnji s Europskom svemirskom agencijom, pokušati po prvi put ikad poslati uzorke tla s drugog planeta nazad na Zemlju. Nadaju se kako će im to poći za rukom do 2031. godine.

Perseverance je postavljen na vrh rakete još 7. srpnja. U međuvremenu mu je dodan nuklearni reaktor pogonjen plutonijem i obavljene su druge pripreme za lansiranje. Reaktor bi ga trebao pogoniti najmanje narednih 14 godina.

Uz prikupljanje uzoraka rover će spaljivati stijenje laserom i snimati fotografije te obaviti niz tehničkih testova ključnih za buduće misije na Mars i druga odredišta u Sunčevom sustavu.

Između ostalog, u sklopu eksperimenta Mars Oxygen ISRU (MOXIE) će uzeti ugljik-dioksid iz atmosfere i pretvoriti ga u kisik pogodan za disanje, piše Space.com.