VAŽNI RADOVI U NATUREU

Naš akademik otkrio tajnu pretilosti

30.08.2013 u 10:52

Bionic
Reading

Mikrobi u crijevima razlikuju se kod pretilih i nepretilih osoba, njihova analiza otkriva rizik od metaboličkih bolesti, a pravilnom prehranom, punom voća i povrća bogatih vlaknima, njihov se sastav može trajno promijeniti nabolje, pokazale su dvije nove studije

To je ukratko zaključak radova koje je, zajedno sa svojim kolegama, u najuglednijem svjetskom časopisu Nature objavio član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti genetičar i biokemičar prof. Stanislav Duško Ehrlich iz Institut National de la Recherche Agronomique u Francuskoj.

Ehrlich i njegovi suradnici utvrdili su da mikrobi u probavnom sustavu pretilih ljudi i onih normalne težine nisu isti te da određene vrste mogu poslužiti kao markeri koji mogu otkriti koliko je velik rizik razvoja bolesti povezanih s prekomjernom težinom.

Kratka biografija

Stanislav Duško Ehrlich studirao je na Sveučilištu u Zagrebu. Biokemiju je doktorirao na Sveučilištu u Parizu. Postdoktorat je stekao pod vodstvom nobelovca Dr. Joshua Lederber na Sveučilištu Stanford. Autor je više od 300 radova u uglednim znanstvenim časopisima i čest sudionik međunarodnih znanstvenih konferencija. Dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada i priznanja. Trenutno vodi projekt Europske komisije nazvan International Human Microbiome Standard. Član je brojnih svjetskih akademija uključujući i HAZU.

Kada se pretile osobe podvrgnu dijetama i izgube na težini, dolazi do promjene u raznovrsnosti mikroba, a njihovo bogatstvo je dobar indikator koliko je intervencija bila uspješna. Rezultati istraživanja, predstavljeni u dva rada, pokazuju koliko je važno praćenje raznovrsnosti mikroba. Oni također govore u prilog nekih novih studija koje su pokazale da mikrobi u crijevima imaju ulogu u razvoju metaboličkih bolesti, među kojima i prekomjerne težine.

Autori u svojim radovima ističu da su u prvoj studiji provedenoj na 169 pretilih i 123 osobe normalne težine zabilježili razlike u mikrobima. Ljudi kod kojih je utvrđena slaba raznovrsnost mikroba bili su skloniji metaboličkim abnormalnostima kao što su povišene razine masnoća u tijelu i rezistencija na inzulin koja može uzrokovati dijabetes. Osobe s niskom raznovrsnošću također su s vremenom nakupljale više tjelesne težine. Dakle, razlike u sastavu mikroba crijeva mogu odrediti rizik razvoja probavnih poremećaja.

U drugoj studiji Ehrlich i njegovi suradnici pratili su populacije mikroba tijekom dijeta u kojima je 49 osoba izgubilo na tjelesnoj težini. Rezultati su pokazali da konzumiranje hrane s visokim udjelom vlakana, kao što su voće i povrće, potiče razvoj bogatstva bakterija i poboljšava kliničke simptome povezane s pretilošću. Ovo otkriće ukazuje da se pravilnom dijetom može postići trajna pozitivna promjena u metabolizmu.