STIGLA REAKCIJA

Napokon su se oglasili i iz WhatsAppa; objasnili koje informacije se dijele i što s privatnim porukama

13.01.2021 u 10:58

Bionic
Reading

Nakon što su milijuni njihovih korisnica i korisnika pohrlili u naručje konkurencije u popularnoj aplikaciji tvrde kako glasine koje kruže o njima nisu istinite

Nakon što se podigla prilična prašina oko njihovih novih pravila privatnosti i milijuni ljudi počeli radije koristiti alternative poput Signala ili Telegrama, iz WhatsAppa je stigao pokušaj objašnjenja.

Tijekom zadnjih tjedana korisnicama i korisnicima WhatsAppa je priopćeno kako moraju prihvatiti nove uvjete korištenja te aplikacije ili će njihovi korisnički računi biti obrisani.

Mnogi su izrazili zabrinutost kako će nova pravila omogućiti dijeljenje više podataka s Facebookom, u čijem je WhatsApp vlasništvu. Elon Musk i Edward Snowden bili su među javnim osobama koje su savjetovale prijelaz na aplikacije koje nude slične mogućnosti i značajke.

Signal je nakon toga zabilježio porast broja preuzimanja od 4200 posto (7,5 milijuna tijekom proteklog tjedna), dok je Telegram ostvario devet milijuna (+91 posto).

Vjerojatno je to potaklo nadležne u WhatsAppu na obraćanje javnosti u kojem su istaknuli kako će tek pojedini podaci i informacije biti doista dijeljeni s Facebookom, piše Independent.

Sadržaj poruka i dalje će biti enkriptiran, pa time i privatan, ustvrdili su u toj aplikaciji. Podsjetili su također kako ne mogu vidjeti sadržaj privatnih poruka ili poziva, uključujući i grupnih, a to neće moći niti Facebook. Ne prikupljaju podatke o lokaciji, pa ih zato ne mogu niti proslijediti Facebooku.

Evo što se dijeli

Prikupljaju, doduše, podatke o vašim kontaktima, ali ni to ne dijele s Facebookom. Što onda dijele? Riječ je o podacima vezanim uz kupovinu online koji dolaze u tri oblika:

  • Facebookove usluge hostinga koje nude trgovinama koje posluju na WhatsAppu;
  • nove značajke digitalne trgovine koje omogućavaju prikaz robe i usluga u sklopu WhatsAppa (i koje je moguće koristiti za izradu oglasa na Facebooku i Instagramu);
  • Facebookovi oglasi koji omogućavaju kontakt s oglašivačem putem WhatsAppa.

Nova pravila korištenja odnose se isključivo na ove značajke, uvedene tijekom zadnjih nekoliko tjedana, istaknuli su u WhatsAppu. Ta pravila doista obuhvaćaju više dozvola koja omogućavaju dijeljenje informacija s Facdebookom, ali taj je širi opseg bio dijelom uvjeta korištenja i prije no što su nova pravila stupila na snagu.

Drugim riječima, WhatsApp je i dosad dijelio osobne podatke poput vašeg broja telefona s Facebookom. Sam sadržaj poruka enkriptiran je i nedostupan je kako WhatsAppu, tako i Facebooku. Glasine koje kruže i tvrde suprotno nisu istinite, ustvrdili su u WhatsAppu.