DOČEKALI SMO

Napokon! Evo aplikacije kojoj možemo diktirati na hrvatskom

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 12.01.2017 13:32
  • Objavljeno 29.12.2016 u 14:56
žena djevojka mobitel pametni telefon smartphone

žena djevojka mobitel pametni telefon smartphone

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U tvrtci Newton Technologies Adria tvrde kako su razvili prvi specijalizirani računalni program pretvorbe glasa u tekst za hrvatski jezik u realnom vremenu, dovoljno jednostavan kako bi ga gotovo bilo tko mogao koristiti i visoko precizan (do 98 posto)

Aplikacija se zove Newton Dictate. Omogućava pretvaranje izgovorene riječi u tekst u realnom vremenu, navodno do dva puta brže od običnog tipkanja. Temelji se na računalnom programu dostupnom na četiri jezika koji u regiji srednje i istočne Europe, prema podacima same tvrtke, ima više od sedam tisuća korisnika.

Aplikacija razumije razne načine izgovora, čak i ako osoba koja diktira ima manje govorne mane. Program raspoznaje i ključne riječi i posebno ih ističe ili ih ne transkribira (ovisno o želji), a datoteke se spremaju u posebnom formatu koji sadržava zvučni zapis, pripadajući transkript i oznaku vremena.

Razvijena je temeljem neuronskih mreža kako bi mogla pratiti kontekst izgovorenog te moći samu sebe ispravljati. Moguće ju je prilagoditi potrebama i željama korisnika, a podržava i glasovno upravljanje MS Wordom.

Uz diktat je moguće poslati i fotografije čime se dokumentira zatečeno stanje. Datoteke su obilježene dodatnim informacijama kao što su autor i trajanje, a moguće je odrediti i specifične primatelje pojedinih datoteka. Datoteku možete poslati mailom ili izravno na mrežni folder, kao i zaštititi ju enkripcijom AES a sadrži i funkciju inteligentnog formatiranja izdiktiranog teksta.

'Niz godina razvijamo i koristimo sustave transkripcije govora. Sustav koristimo za transkripciju radijskog i TV programa 24 sata dnevno, a sada je došlo vrijeme da taj proizvod prilagodimo i drugim industrijama u Hrvatskoj kojima je ta tehnologija prijeko potrebna, poglavito ovdje mislim na medicinu i pravo', kaže direktor Newton Technologies Adria Marko Poljak

Ta je tvrtka odlučila otvoriti u Zagrebu predstavništvo za razvoj projekata iz govornih tehnologija za regiju Adriatic.

Uz hrvatski usporedno usavrđavaju slovenski i srpski jezični model, kao i specijalizirane rječnike. U planu je razvoj rječnika koje će biti moguće koristiti u zdravstvu, pravosuđu i odvjetništvu, Vladi i medijima.

U Newtonu kažu kako je aplikacija već u pogonu u hrvatskom zdravstvenom sustavu, gdje služi kao alat za diktiranje nalaza te unos anamneze i dijagnoze, između ostalog.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!