E-USLUGA ZA ODABRANE

Bizarno: Potvrdu o nekažnjavanju preko e-građana mogu izvaditi samo političari!?

 • Autor: Miroslav Wranka
 • Zadnja izmjena 18.05.2017 12:05
 • Objavljeno 18.05.2017 u 12:05
putovnica, šalter

putovnica, šalter

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Nova usluga e-Kaznena evidencija, koja omogućava elektroničko izdavanje uvjerenja o nekažnjavanju, nije još dostupna nama običnim građanima

Kao što smo već pisali, Ministarstvo uprave je tijekom travnja nadogradilo sustav e-Građani tako da sad uključuje novu uslugu e-Kaznena evidencija, koja omogućava pribavljanje potvrda iz kaznene evidencije online.

Ako ste se ponadali kako ćete do ovog dokumenta, kojeg poslodavci razmjerno često traže pri zapošljavanju, moći već sad doći u nekoliko klikova i izbjeći čekanje u redu - prevarili ste se. 

Probali smo i nije radila, pa smo potražili pojašnjenje od servisa e-Građani, čiji je nova usluga sastavni dio. 

U odgovoru koji je tportalu stigao e-poštom navedeno je kako je ta e-usluga Ministarstva pravosuđa zasad dostupna samo kandidatima koji će ove godine sudjelovati u izborima za tijela lokalne uprave i samouprave, koji će biti održani u nedjelju 21. svibnja

I doista, na stranici Ministarstva pravosuđa stoji kako kandidati na lokalnim izborima mogu, između ostalog, potvrdu o nekažnjavanju izvaditi i elektroničkim putem, pomoću servisa e-Građani.

Političari su (zasad) iznimka

Evo i odgovora na upit poslan Ministarstvu pravosuđa.

'Sukladno Zakonu o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji (Narodne novine, broj: 143/12 i 105/15) Ministarstvo pravosuđa potvrde iz kaznene evidencije izdaje fizičkoj ili pravnoj osobi samo ako ta osoba dokaže kako su joj podaci iz kaznene evidencije potrebni radi ostvarivanja prava u stranoj državi ili u međunarodnoj organizaciji.

Dopunama Zakona o lokalnim izborima (Narodne novine, broj 121/16 ) uz kandidacijsku listu nužno je priložiti i potvrdu da se kandidat ne nalazi u kaznenoj evidenciji, odnosno posebno uvjerenje. Slijedom navedenog,  samo za potrebe lokalnih izbora 2017. godine u sustavu e-Građani omogućena je nova aplikacije e-Kaznena za elektronsko izdavanje potvrde/uvjerenja iz kaznene evidencije.

Navedenu aplikaciju trenutno nije moguće koristiti u druge svrhe, odnosno u svrhu dobivanja potvrde iz kaznene evidencije radi ostvarivanja prava u stranoj državi ili međunarodnoj organizaciji jer je za dobivanje takve potvrde potrebno priložiti državni biljeg u iznosu od 40 kuna, što je trenutno nemoguće u sustavu e-Građani.

Na rješenju za građane se 'intenzivno radi'

Ovdje moramo naglasiti kako potvrde iz kaznene evidencije koje se izdaju fizičkoj ili pravnoj osobi samo ako ta osoba dokaže kako su joj podaci iz kaznene evidencije potrebni radi ostvarivanja prava u stranoj državi ili u međunarodnoj organizaciji nisu uvjerenja da se ne vodi kazneni postupak (tzv. uvjerenje o nekažnjavanju) koja izdaju općinski sudovi.

Uvjerenje da se ne vodi kazneni postupak trenutno nije moguće dobiti preko sustava e-Građani, ali Ministarstvo pravosuđa na tome intenzivno radi. Naime, obrazac navedenog uvjerenja propisan je Sudskim poslovnikom koji je potrebno izmijeniti kako bi navedeno uvjerenje bilo dostupno i putem sustava e-Građani i putem sudova', stoji u odgovoru Ministastva pravosuđa tportalu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 4

Prikaži sve
 • oharra

  18.05.2017 12:34

  Ništa čudno u ovoj lopovskoj državici koju vode sitni džepari. Koliko samo usluga plaćamo, a ne možemo ili ne daju na korištenje. Mislim da smo informatizaciju državne i javne uprave platili do sada, brat, bratu, pet puta. I kad dođeš na šalter onda te pošalju u drugu instituciju po neki... Papir...

 • condorgrab

  18.05.2017 12:32

  Nije bizarno nego logično. Svi kriminalci su otišli u političare. Ta potvrda ne treba građanima nego možda tek pokojem novom političaru koji još nije stigao nešto opljačkati.

 • ptica rugalica

  18.05.2017 13:06

  Čak nisam sretan što sam izgleda bio u pravu kada sam se ovdje nedavno u dulelu sa policajcem Maxom tvrdio da se "potvrda o nekažnjavanju" izdaje od PU onoga grada gdje se misliš zap...

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi