RAT NA BLISKOM ISTOKU

Nakon što se susreo s izraelskim premijerom, Hamas želi da Musk dođe i u Gazu

29.11.2023 u 10:28

Bionic
Reading

Hamas je pozvao Elona Muska u Gazu kako bi svjedočio 'pustošenju palestinskog teritorija pod izraelskim napadom' nakon što je tehnološki magnat i milijarder posjetio Izrael, u kojem ga je dočekao premijer Benjamin Netanyahu. Musk je podržao kampanju Izraela protiv Hamasa te zaključio da treba zaustaviti propagandu koja je dovela do krvavog pohoda palestinske skupine i izazvala rat u Gazi

Nakon posjeta Izraelu, Musku je stigao poziv Hamasa.

'Pozivamo ga [Muska] da posjeti Gazu kako bi vidio razmjere masakra i razaranja počinjenih nad ljudima u Gazi, u skladu sa standardima objektivnosti i vjerodostojnosti', rekao je Osama Hamdan, visoki dužnosnik Hamasa, na konferenciji za medije u Bejrutu, prenosi The Guardian.

Muskovo pojavljivanje u ponedjeljak s izraelskim premijerom u Kfar Azi - kibucu tri kilometara udaljenom od granice s Gazom, u kojem su Hamasovi napadači ubili više od 50 ljudi - također je izazvalo kritike Izraelaca. Dana 15. studenoga izvršni direktor Tesle i vlasnik X-a (bivši Twitter) retvitao je objavu u kojoj se Židove optužuje za 'mržnju prema bijelcima', a sljedeći dan i objavu u kojoj piše: 'Svatko smije biti ponosan na svoju rasu, osim bijelaca.'

Retvitovi nisu spomenuti tijekom Muskova posjeta Izraelu, no on se složio s Netanyahuovim prikazom rata protiv Hamasa. 'Oni koji namjeravaju ubijati moraju biti neutralizirani. Mora prestati propaganda koja obučava ljude da postanu ubojice. A onda treba učiniti Gazu prosperitetnom. I ako se to dogodi, mislim da će to biti dobra budućnost', ustvrdio je Musk.

Netanyahu je poručio da treba uništiti Hamas jer je to preduvjet za mir, na što je Musk ustvrdio da 'nema izbora' te da bi i on sam volio pomoći.

Ranije se Netanyahu susreo s Muskom u Kaliforniji 18. rujna. Ondje ga je izraelski premijer pozvao da pronađe ravnotežu između zaštite slobode izražavanja i borbe protiv govora mržnje nakon kontroverznih antisemitskih objava na X-u.

  • +12
Hamasovi tuneli u Pojasu Gaze Izvor: Profimedia / Autor: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Musk je načelno postigao dogovor s Izraelom o pristupu internetu u Gazi putem Starlinka, tj. korištenjem satelitske tehnologije. No uvjet su bili korištenje jedinica kojima upravlja Izrael i odobrenje izraelskog ministarstva komunikacija.

Starlink je pomogao i Ukrajini nakon što je, usred rata s Rusijom, ostala bez struje, a sada Muska prozivaju da prema Gazi i Izraelu 'ima dvostruke standarde'. Izrael se ranije protivio korištenju Starlinka za Gazu smatrajući da bi to Hamas mogao koristiti za terorističke aktivnosti.

Njegov posjet Izraelu došao je tijekom primirja kako bi se Hamasu omogućilo da oslobodi taoce, a Izraelu da oslobodi palestinske zatvorenike iz svojih zatvora. No Netanyahu je obećao da će Izrael nastaviti s operacijama čim završi privremeni prekid vatre. Hamas procjenjuje da je broj mrtvih u Gazi veći od 14.000.

'U 50 dana Izrael je bacio više od 40.000 tona eksploziva na domove bespomoćnih stanovnika Gaze', rekao je Hamdan. 'Pozivam američkog predsjednika Joea Bidena da preispita odnos SAD-a s Izraelom i da ih prestane opskrbljivati ​​oružjem', dodao je.

Biden je uvelike podržavao Izrael u njegovoj vojnoj kampanji, a SAD je pomogao obnoviti izraelske zalihe oružja i streljiva, no njegova je administracija nedavno izrazila nelagodu zbog visoke stope smrtnosti civila i pozvala Izrael da promijeni svoju taktiku.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.