KRIPTOKRIZA

Nakon skoka u kriptovalute suosnivač Signala napušta kompaniju: Što ostaje nakon odlaska Moxieja Marlinspikea?

14.01.2022 u 06:43

Bionic
Reading

Moxie Marlinspike, suosnivač i izvršni direktor Signala nedavno je odlučio napustiti Signal. Razloga odlaska može biti puno, no neki su sigurno vezani uz smjer u kojem se kompanija kreće

Moxie Marlinspike, pravim imenom Matthew Rosenfeld, u nedavnom je blogu objavio da je 'dobro vrijeme da pronađem zamjenu za moje mjesto izvršnog direktora' - nakon više od deset godina provedenih u Signalu. Kompanija je, piše BBC News, nedavno omogućila plaćanje u kriptovaluti što je neke korisnike jako zabrinulo.

'Nikad nisam mogao napustiti svoje mjesto'

Marlinspike će, unatoč odlasku s pozicije ostati članom Signal Foundationa, dok će glavni čovjek kompanije, Brian Acton, postati privremeni izvršni direktor. Marlinspike je u blogu napisao da je uvijek htio doseći trenutak u kojem će signal 'rasti i postati održivim' bez njegova utjecaja. 'Napisao sam sav kod za Android, pisao sam sav kod za servere, bio sam jedina osoba koju su zvali zbog korisničke podrške, vodio sam sav razvoj proizvoda i na koncu - preuzeo ulogu menadžera' napisao je.

'Nikad nisam mogao napustiti svoje mjesto, dok sam laptop doslovno vukao posvuda u slučaju nezgode te se povremeno zatekao kako na ulici usred kišne noći nastojim otkriti pozadinu iza degradacije usluge'.

Signalova se popularnost povećala nakon što su promjene pravila za WhatsApp uzrokovala masivni egzodus njegovih korisnika. Marlinspike je također odgovoran za dio tehnoloških rješenja u aplikaciji WhatsApp koja, kao i Signal, nudi opciju enkriptirane komunikacije. Protokol Signal kojeg je razvio također se nalazi u WhatsAppu te je kasnije prepozant u mnogim drugim aplikacijama za instantno slanje poruka.

Nakon rasta, eksperiment

Premda je Marlinspikeov rad na mjestu glavnog direktora omogućio rast Signala kao aplikacije, nedavno eksperimentiranje s kriptovalutama neke je korisnike prilično zabrinulo. Aplikacija je u studenom prošle godine uvela integrirani sustav za plaćanje koji koristi kriptovaludu pod imenom MobileCoin. MobileCoin je, kažu njegovi autori, siguran za prirodu i dobro zaštićen. Marlinspike je također navodno pružiko tehnološke savjete oko startupa ove kriptovalute.

Integracija MobileCoina je na neki način riskantna strategija koja stvara velike prilike za zlouporabu, pogotovo među kriminalcima koji se mogu sakriti iza enkriptiranih razgovora međusobno dijeleći kriptovalute. Bivši Facebookov voditelj osiguranja Alex Stamos rekao je da 'dodavanje pseudo anonimnog prijenosa novca služi kao savršen plan za kriminalce i posredno - pravoj šteti'.

Tim rečeno, Marlinspikeov odlazak iz Signala možda je rezultat intenzivnog posla i potrage za malo sporijim životnim stilom, no možda iza svega stoji skok u kriptovalute.