TECH FUN FACTS

Najudaljenija točka na svijetu i – groblje satelita: Kakve tajne krije Point Nemo

10.07.2024 u 09:13

Bionic
Reading

Točka Nemo (engl. Point Nemo), smještena u Tihom oceanu, najudaljenija je i najizoliranija na Zemlji, a udaljena je 1451 nautičku milju od najbližeg kopna. Ovo misteriozno mjesto već godinama intrigira znanstvenike. Nemo na latinskom znači 'nitko' ili 'nema čovjeka', što savršeno odgovara ovom osamljenom području. Točku je 1992. godine definirao hrvatsko-kanadski istraživač i inženjer Hrvoje Lukatela, a nazvana je prema kapetanu Nemu iz poznatog romana Julesa Vernea '20.000 milja pod morem'

Poznata i kao 'oceanski pol nepristupačnosti', točka Nemo jedno je od najtajanstvenijih i najudaljenijih mjesta na našem planetu te zbog ekstremne izoliranosti i nepristupačnosti intrigira znanstvenike i avanturiste.

Nalazi se na 48°52.6′ južne geografske širine i 123°23.6′ zapadne geografske dužine, a najbliže kopno su joj otok Ducie, dio Pitcairnovih otoka na sjeveru, otočić Motu Nui kod Uskršnjeg otoka na sjeverozapadu i otok Maher na Antarktici na jugu.

Najbliža naseljena mjesta udaljena su preko 2700 kilometara, uključujući otoke Chatham na zapadu i Čile na istoku. Dakle ondje se nalazi puno mora i... to je u principu to.

Točka Nemo obuhvaća područje u južnom Pacifiku koje je oko 34 puta veće od Francuske, a smatra se da u njemu ni morski život nije značajno evoluirao. Njegova udaljenost i slabi oceanski tokovi znače da nema dovoljno hranjivih tvari za opstanak većih i razvijenijih morskih organizama. Znanstvenici su već godinama zainteresirani za istraživanje oceanskog dna i mehanizama koji djeluju u ovom skrivenom dijelu Zemlje.

Ljudi koji su najbliži točki Nemo nisu pomorci, već astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), a ona se nalazi oko 400 kilometara iznad tog područja. Svemirske agencije koriste točku Nemo kao mjesto pada nefunkcionalnih svemirskih letjelica. Ondje je pokopano njih između 250 i 300, a većim su dijelom izgorjele pri ulasku u Zemljinu atmosferu.

Naprimjer, kada je ruska svemirska postaja Mir, teška 120 tona, povučena iz upotrebe, te 2001. godine odlučeno je da će pasti u ovaj dio oceana kako bi se izbjegla šteta na kopnu. Tako je nastalo svojevrsno groblje svemirskih letjelica, a NASA planira koristiti ovo mjesto za konačno 'odlaganje' Međunarodne svemirske stanice do 2030. godine.

'To je najprivlačnija lokacija za kontrolirano rušenje iz svemira jer stvarno nigdje u blizini nema žive duše', rekao je Stijn Lemmens iz Europske svemirske agencije (ESA). 'A slučajno se radi i o mjestu koje biološki nije vrlo raznoliko. Zato je to postalo svemirsko smetlište ili ljepše rečeno – groblje. Naročito kad su u pitanju svemirski teretni brodovi.'

Naziv točka Nemo (Point Nemo) potječe od kapetana Nema, glavnog lika u romanu '20.000 milja pod morem' Julesa Vernea. U knjizi kapetan Nemo izbjegava društvo ljudi, istražujući oceane u svojoj podmornici Nautilus. Ovaj koncept izoliranog mjesta u oceanu postao je popularan u književnosti. Američki pisac H. P. Lovecraft smjestio je svoj izmišljeni grad R'lyeh u blizinu ovog područja, a virtualni bend Gorillaz snimio je album 'Plastic Beach' inspiriran njime.

Iako su mnogi mornari prolazili blizu točke Nemo, nijedna ekspedicija nije specifično putovala do tog mjesta - osim britanskog istraživača Chrisa Browna, koji je u ožujku ove godine postao prva osoba u povijesti koja je vodila ekspediciju u to područje. Ona je započela iz Puerto Montta u Čileu, krećući prema zapadu prema točnim koordinatama točke Nemo.

Mjesecima je planirao ovu ekspediciju, a posljednjih šest godina tražio je načine na koje doći do točke Nemo. Laganiji brodovi mogu brže stići do nje, ali udaljenost od bilo kakve civilizacije ipak zahtijeva robusnije plovilo.

Brown je obilježio ovu prigodu plivanjem na tom sablasno tihom mjestu i postavljanjem zastave kako bi pokazao svoje postignuće. Podijelio je fotografije na svom profilu na Instagramu, potvrđujući dolazak do točke koja je 'osvojena 20. ožujka 2024. godine'. Ujedno je postao prvi čovjek koji je ikad plivao u tom dijelu svijeta, a pomorske zastavice koje je držao u rukama tvorile su riječ 'N.E.M.O'.