DRUŠTVENE MREŽE

Najnovija nadogradnja za iPhone uhvatila je Facebook s rukama u pekmezu; slali su poprilično neobične zahtjeve

18.09.2019 u 11:18

Bionic
Reading

Korisnici koji su skinuli najnoviji operativni sustav za iPhone počeli su dobivati obavijesti da aplikacije poput Facebooka sakupljaju njihove podatke pomoću Bluetootha

Vlasnici iPhonea koji su instalirali ranu verziju Appleovog iOS-a 13 počeli su dobivati vrlo neočekivne podsjetnike o tome da 'Facebook želi koristiti Bluetooth'. Softverska nadogradnja koja će svima stići idućeg tjedna puna je novih značajki za privatnost koje ljudima daju bolju kontrolu nad onime što dijele s aplikacijama.

One koji su uranili i instalirali iOS 13 prije ostalih operativni sustav već upozorava da se Facebook i YouTube žele dograbiti njihovih informacija. Što je najgore od svega, naoko bezazlene aplikacije skrivene metode sakupljanja koriste/zlorabe već dulje vrijeme.

Kompanije te sakupljene informacije koriste kako bi vam ponudile bolje ciljane reklame - praksa koju je Appleov Tim Cook osudio.

Jedna od podmuklih metoda sakupljanja podataka je zlouporaba Bluetootha za pomnije praćenje fizičke lokacije, kao i blizine uređaja poput smartfona i kućnih uređaja.

Facebook sakuplja i gomila osobne informacije vezane uz korisničku međusobnu povezanost te ih kombinira sa GPS podacima kako bi dobio detaljnije informacije o međusobnim odnosima ljudi u pravom životu, piše TechCrunch. Primjerice, Facebook može zabilježiti koliko sati dnevno provodite pored neke osobe u njihovoj kući te to razlikovati od odnosa sa osobama koje susrećete u uredu tijekom radnog dana.

Facebook pored sakupljanja informacija o tome što radite tijekom slobodnog vremena i radnog dana teoretski može pratiti privatni život pomoću aplikacija za dejting kojima planira konkurirati Tinderu i Bumbleu.

TEHNO SAVJETI

Ovih pet znakova za uzbunu upozorit će vas na viruse u vašem Androidu

Pogledaj galeriju

Korisnici iPhonea će s novim iOS-om nekim aplikacijama moći isključiti lokacijske usluge uključujući GPS, Bluetooth i tornjeve odašiljača. Nekim slučajem, Facebook je tjedan dana prije izlaska novog iOS-a objavio opširni blog u kojem objašnjava kako sakuplja lokacijske informacije te je naglasio da korisnici mogu isključiti lokacijske usluge kako bi aplikaciju spriječili da ih prati pomoću GPS-a i Bluetootha.