SVEMIRSKA ZIMA

Na Titanu se pojavio golemi tajanstveni vrtlog

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 13.07.2012 16:42
  • Objavljeno 13.07.2012 u 15:06
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

NASA-ina letjelica Cassini već je ranije snimila zadivljujuće fotografije Saturnova sustava, međutim, astronomi smatraju da su snimke koje je nedavno poslala najimpresivnije do sada

Nakon što je prešla na južnu polutku Saturnova najvećeg mjeseca Titana, Cassini je otkrila da se ondje u području pola formirao golemi vrtlog plinova promjera oko 5.150 km. Budući da je orbiter od dolaska u sustav Saturna 2004. godine cijelo vrijeme oko mjeseca kružio previše na sjeveru da bi mogao vidjeti jug, pijavicu do sada nitko nije imao prilike uočiti pa znanstvenici ne znaju koliko dugo ona ondje postoji.

Snimke vrtloga

Stručnjaci vjeruju da vrtlog ima neke veze s godišnjim dobima, međutim, zasad nemaju jasne predodžbe o njegovu nastanku. Jedna Titanova godina traje 30 naših, pa je istraživanje njegovih sezona dugotrajan proces. No prema nekim podacima vir bi mogao biti znak da na južni pol mjeseca stiže zima. Naime, kada je letjelica Cassini stigla do Saturna, visoko iznad sjevernog pola Titana snimila je kapu gustog sjaja i sličan vrtlog. 2009. na sjevernoj je polutki počelo proljeće, a na južnoj jesen. 22. ožujka Cassini je prvi put zabilježio formiranje sjaja nad južnom polutkom.

'Buduća promatranja ovih pojava trebala bi razotkriti dinamičke modele cirkulacija na Titanu, njegove kemije, oblaka i stvaranja aerosola u gornjim dijelovima atmosfere', rekao je Bob West jedan od članova Cassinijeva tima u NASA-i.

Titan je pretežno izgrađen od stijena, leda i metana. Budući da se sastavom, kao i temperaturama, značajno razlikuje od Zemlje, možemo očekivati da će kamere ondje zabilježiti neobične vremenske pojave poput ovog vrtloga koji se okreće puno brže od Titana – plinovi naprave puni krug za devet sati, dok Titanu za okret oko osi treba 16 dana.

NASA

NASA

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Titan i Saturn


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!