OPASNOST TEK SLIJEDI

Na Suncu snimljene monstruozne eksplozije!

15.05.2013 u 15:23

Bionic
Reading

NASA-ini stručnjaci snimili su u ponedjeljak na Suncu najsnažniju erupciju u ovoj godini

Sunčeva baklja vrhunac je dostigla u ponedjeljak u 18 h i 5 minuta po našem vremenu. Na sreću koronalni izbačaj mase nije bio usmjeren prema Zemlji, no mogao bi zahvatiti neke američke letjelice.

Nova je eksplozija svrstana u najvišu kategoriju klase X s oznakom X2,8 i nadmašila je baklju X1,7 koja je zabilježena 14 sati ranije.

Bile su to prve eksplozije najsnažnije klase u 2013. godini.

Snimka iz Hvara

Kada su dovoljno snažne i usmjerene prema Zemlji, solarni bljeskovi mogu poremetiti radijske signale. Koronalni izbačaji mase još su opasniji jer u svemir lansiraju na milijarde tona solarnih čestica koje mogu spaliti transformatore i prekinuti rad sustava opskrbe električnom strujom.

Poznat je tvz. slučaj Carrington u kojem je prvog i drugog rujna 1859. godine Sunčeva oluja izazvala požare u telegrafskim kompanijama u Europi i Sjevernoj Americi te pokrenula polarnu svjetlost koja se vidjela sve do Havaja i Kube.

Novi koronalni izbačaj mase mogao bi proći pored satelita Stereo-B i Spitzera. Kontrolori ovih misija uvijek su spremni u slučaju potrebe isključiti elektroničke sustave kako bi zaštitili instrumente na njima.

Hrvatski stručnjak za Sunce ing. Jaša Čalogović sa Zvjezdarnice Hvar kaže da su se spomenuti bljeskovi dogodili kada je u našim krajevima bila noć.


'Nažalost, sva četiri bljeska u X klasi dogodila su se kasno pa ih mi s Hvara nismo mogli dobro vidjeti', rekao je.

'Grupa pjega u kojoj su bljeskovi nastali vjerojatno se već malo ispuhala tako da kad stigne do sredine diska i okrene se prema nama vjerojatno više neće biti toliko opasna za Zemlju. Stupanj uzbune je još uvijek visok no eksplozije su malo oslabile. Bit će zanimljivo vidjeti što će se događati kada aktivno područje 1748 kroz par dana iz istočnog dijela dođe u geoefektivnu zonu. Naime, aktivnosti pjega najopasnije su kada se stvaraju u području od sredine do zapadnog ruba Sunčevog diska jer tada najsnažnije djeluju na naš planet', objasnio je Jaša koji nam je poslao najsvježije snimke napravlje hvarskim teleskopom u srijedu (kliknite na slike desno).

U narednim mjesecima možemo očekivati porast broja eksplozija na Suncu jer ono ulazi u fazu najintenzivnijih aktivnosti u 11-godišnjem ciklusu.