IMA IZNENAĐENJA

Na ovim stranicama možete očekivati najviše malwarea

22.01.2016 u 07:03

Bionic
Reading

Za korištenje interneta vladaju dobri stari savjeti o sigurnosti stranica po pitanju virusa i malicioznog koda. No, dok bi mnogi pomislili kako je riječ o stranicama s pornografijom, za kupovinu lijekova koji su inače na recept, piratiziranim materijalom i sl. stvar je nešto drugačije prirode, ako je za vjerovati CISCO 2015 Annual Security izvješću

Naravno, većina parametara o opasnim stranicama ovisi o lokaciji korisnika, no neovisno o tom o kojoj je regiji (AMER, EMEA ili APJC) riječ, vodeće industrije sa stranicama koje imaju takav kod su iz sektora avijacije, medije i izdavaštva, agrikulture i rudarenja te osiguranja. Ne baš ono što bi većina očekivala, zar ne?

I da, nitko ne tvrdi da na tzv. 'dark webu' i nizu sumnjivih stranica nema malicioznih napasti, velika većina korisnika ih zapravo pokupi surfajući svakodnevnim odredištima - što uključuje i društvene mreže, ali i oglase koji se prikazuju na popularnim odredištima. Nedavno su upravo Forbesove stranice došle na loš glas zbog malicioznog sadržaja.


Problem su, naravno Flash i Java. Upravo to pokazuju Ciscovi rezultati istraživanja, s napomenom da je maliciozni kod sakriven u Flashu teško pronaći. Slično vrijedi i za vrlo popularni PDF format, na koji se maliciozni kod vrlo jednostavno 'prikači' i ugrozi prosječnog korisnika.

Kako se onda zaštititi? Kvalitetan antivirusni program je jedno rješenje, no baš kako početak priče sugerira - neovisno o tome posjećuje li se poznate stranice iz neke industrije valja biti oprezan pri preuzimanju bilo kakvog sadržaja s njih, sve i da su višestruko 'provjerene' i 'jamče sigurnost'.

Više o temi napisao je Dann Albright na stranici MakeUseOf