SVE JE PO PROPISU

Muskov Neuralink pod paljbom: 'Naši znanstvenici ne zlostavljaju majmune'

16.02.2022 u 12:12

Bionic
Reading

Neuralink, startup usredotočen na neuralne implantate, naglašava da njihovi znanstvenici ne zlostavljaju laboratorijske životinje te da je prigovor upućen USDA-u netočan

Elon Muskov Neuralink, piše Verge, poriče tvrdnje da su znanstvenici s fakulteta zlostavljali majmune tijekom eksperimentiranja sa sučeljem između mozga i računala.

Neuralink je u sklopu nedavno objavljene objave odgovorio na prigovor koji je uložila neprofitna organizacija Odbor liječnika za odgovornu medicinsku mjeru (Physicians Committee for Responsible Medicine ili PCRM). PCRM tvrdi da je Neuralink s partnerima sa Sveučilišta u Kaliforniji provodio pokuse na životinjama u kojima su ih zlostavljali.

Objava PCRM-a navodi da su majmunima na UC Davisu 'osakatili mozgove, nakon čega su životinje ostavili da uginu'. Neuralink je, kao odgovor, naveo da laboratorij 'nastavlja slijediti federalno definirane standarde', s time da se spomenute životinje trenutno nalaze u laboratorijima koje drži sam Neuralink.

Prigovor PCRM-a poslan američkom ministarstvu agrikulture (USDA) vezan uz UC Davis temeljen je na objavljenim dokumentima nakon javne tužbe. Dokumenti opisuju partnerstvo koje je sveučilištu osiguralo oko 1,4 milijuna dolara te je trajalo između 2017. i 2020. Istraživanje je isprobavalo implantat 'veličine kovanice od 25 centa' koji je priključen na lubanju majmuna makakija.

Neprofitna organizacija koja se, naglašava izvor, protivi korištenju laboratorijskih životinja tvrdi da znanstveni tim umirućim majmunima 'nije pružio veterinarsku brigu te je koristio još neodobrenu tvar poznatu kao BioGlue (bioljepilo) koja je uništila dijelove mozga majmuna na kojima se vršilo testiranje'. Prigovor zaključuje da se životinje ostavilo da 'pate i umru'.

Objava na Neuralinkovom Twitteru opisuje prigovor o odnosu prema laboratorijskim životinjama kao 'zavaravajući' i 'bez konteksta'. Kompanija navodi da je nekoliko životinja sa 'širokim rasponom već postojećih komorbiditeta' uspavano kako bi znanstvenici mogli isprobavati metode ugradnje na mrtvim tijelima dok je šest životinja uspavano zbog infekcija vezanih uz implantat ili komplikacije vezane uz BioGlue, često korišteno kirurško ljepilo. Interni e-mail, spominje izvor, referira se na 'nekropsiju 23 životinje, plus deset živućih koje su prevezene u Neuralink ili odstranjene iz projekta'.

'Sav rad koji je uključio životinje potvrdio je Institutional Animal Care and Use Committee (IACUC), kao što navodi federalni zakon. Nakon kirurških zahvata nadgledali su ih veterinari', kažu iz Neuralinka.

Neuralink je svoje postupanje ocijenio 'apsolutnom posvećenošću radu sa životinjama u najhumanijim mogućim uvjetima'. Kompanija također tvrdi da je životinje 2020. prevezla u svoj laboratorij kako bi podigli njihov standard življenja na razinu iznad one koje nalažu federalne direktive, surađujući s US DA-ovim inspektorima i Udrugom za procjenu i akreditaciju brige o laboratorijskim životinjama (Association for the Assessment and Accreditation of Laboratory Animal Care - AAALAC).

Objava na blogu sugerira da životinje uz adekvatnu brigu u zatvorenom prostoru mogu imati 'slobodu izbora kao i u prirodi' i izabrati žele li sudjelovati u pokusima. 'Neki ljudi žele pomoći medicinskom istraživanju, a neki ne. Zašto to ne bi mogle napraviti i životinje?' Pitanje je, doduše, koliko divljih majmuna razmišlja o ugradnji neuralnog implantata u mozak.

Neuralinkovo sučelje između mozga i računala dizajnirano je tako da majmunima i (s vremenom) ljudima dozvoli kontrolu nad elektroničkim sustavima uz pomoć neuralne aktivnosti.

Premda je Musk spominjao potencijalnu budućnost u kojoj kibernetički implantati za mozak postaju stvarnost, Neuralink trenutno prati korake drugih timova koji su testirali sučelje kako bi paraliziranima omogućili ispis riječi ili kontroliranje robotske ruke. Kompanija je ranu iteraciju implantata demonstrirala prošle godine prikazavši majmuna koji na ekranu igra videoigru Pong.