pothvat od 10 milijuna dolara

[FOTO/VIDEO] Musk objasnio kako će funkcionirati najambiciozniji projekt Spacexa - supermoćna raketa Starship

11.02.2022 u 12:42

Bionic
Reading

Muskova kompanija navodi da će jedno lansiranje, u odnosu na trenutne standarde, predstavljati relativno isplatljiv pothvat vrijedan 10 milijuna dolara

Elon Musk i SpacaX javnosti su predstavili napretke u razvoju letjelice Starship. Milijunaš i njegova kompanija istaknuli su detalje prosječnog lasniranja, kao i komponente koje proces čine jako učinkovitim. Uz sve financijske projekcije, ovaj sustav bi u punoj funkciji mogao odraditi po tri lansiranja dnevno, što je ključan korak prema potencijalnom istraživanju naše kozmičke okolice.

Izvor: Društvene mreže / Autor: SpaceX

Sustav Starship sastoji se od letjelice Starship montirane na buster Super Heavy. Trenutni cilj kompanije je omogućiti lansiranja koja će teret i putnike moći prenositi između Mjeseca i Zemlje, s potencijalnim rutama koje uključuju i dugotrajnije putovanje prema Marsu.

Nakon što se oslobodi Zemljine atmosfere i iznese teret u svemir, buster se odvaja i vraća na toranj za lansiranje gdje će ga, uz malo sreće, uloviti sustav za slijetanje montiran na toranj za lansiranje.

Musk je rekao da će buster u zraku provesti šest minuta, nakon čega će se spuštati četiri minute. Kompanija navodi kako će punjenje motora gorivom u orbiti biti napravljeno za dugotrajnija putovanja. Muskova kompanija navodi da će jedno lansiranje, u odnosu na trenutne standarde, predstavljati relativno isplatljiv pothvat vrijedan 10 milijuna dolara.

  • +2
Musk Starship Izvor: Profimedia / Autor: Reginald Mathalone/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Buster Super Heavy je, kaže Musk, dvaput jači od Saturna V, najveće rakete koju smo do danas poslali u svemir. Motor Raptor, kojih na jednom Super Heavyju ima 29, trenutno je druga iteracija dizajna koja košta upola manje i traži manje dijelova za proizvodnju. SpaceX tvrdi da ih u jednom tjednu može proizvesti pet do šest te da će, uz optimizaciju, uskoro moći proizvoditi sedam.

SpaceX Starship želi lansirati iz svoje baze u Boca Chici pod imenom Starbase gdje razvijaju i prototip rakete. Cijeli projekt, doduše, još čeka odobrenje Federalne administracije za avijaciju koje bi se, predlaže Engadget, trebalo donijeti negdje tijekom ožujka.