NOVE TEHNOLOGIJE

Zaboravite Cybertruck i Roadster, Musk tvrdi: 'Robot Optimus je budućnost Tesle'

27.01.2022 u 12:50

Bionic
Reading

Šef SpaceX-a, Tesle i Neuralinka Elon Musk nedavno je odvažno izjavio da će Teslin robot humanoid biti najvažniji proizvod na kojem će Tesla raditi u 2022.

Ako pitate Elona Muska, Teslin najveći projekt u 2022. neće imati veze s auto industrijom. Zaboravite Cybertruck i Roadster - glavni lik ove priče je robot koji, bar za sad, ima interno ime Optimus. Riječ je, kaže Musk, o 'najvažnijem proizvodu na kojem radimo ove godine'.

Business Insider podsjeća da je Muskova kompanija robota prvi put predstavila tijekom događaja AI Day održanog u kolovozu prošle godine. Riječ je o 57 kilograma teškom humanoidnom robotu čiji će zadatak biti preuzimanje monotonih i opasnih fizičkih zadataka. Optimus je, ukoliko vam je poznat, također poznat pod imenom Tesla Bot. Koristit će istu umjetnu inteligenciju kao i sustav za navigaciju Autopilot, samo prilagođenu za potpuno drugu skupinu zadataka.

Musk je sredinom ovog tjedna rekao da robot s vremenom može 'postati značajnijim proizvodom od naših (Teslinih, op.a.) automobila'. Također je spomenuo da će prvo početi raditi u tvornici Tesla i da će obavljati posao 'prenošenja dijelova ili nešto slično tome'.

  • +6
Tesla Izvor: EPA / Autor: WU HONG

Što se prototipa tiče, Musk je tijekom prezentacije najavio da ćemo prvog Optimusa vidjeti tijekom 2022. 'Temelj ekonomije je rad' rekao je Musk. 'Dakle, što se desi kad jednostavno nemate problema s manjkom zaposlenika? Nisam uopće siguran što će gospodarstvo biti u tom trenu. E, to je poanta Optimusa. Dakle - vrlo je važan'.

Muskovi bi komentari o novom Teslinom miljeniku mogli razočarati Tesline kupce i investitore koji željno iščekuju dugo najavljivana vozila budućnosti poput Cybertrucka, Roadstera i Semija. Musk je, naime, naglasio da kompanija u 2022. neće predstraviti niti jedno novo vozio zato jer će time ugroziti firmin sustav isporuke.

Što se financija tiče, Tesla nema nikakvih razloga za prigovore, s obzirom da im je zadnji financijski kvartal u 2021. u džepove je strpao 2.88 milijardi dolara zarade i 17.7 milijardi dolara prihoda - više nego što je iti jedan analitičar očekivao.