TEHNO SAVJETI

Muče vas toksični komentari na društvenim mrežama? Sakrijte ih!

10.05.2019 u 07:27

Bionic
Reading

Ako smatrate da su vam News Feedovi na društvenim mrežama prešarani negativnim komentarima i sadržajima, bez brige - postoji rješenje za to

Kako stvari stoje, Internet je krcat strancima koji su puni mržnje, pogotovo ako u obzir uzmemo društvene mreže. Premda situacija nikad nije crno-bijela, regulacija negativnog sadržaja na Facebooku, Twitteru i Instagramu uvelike može doprinjeti vašem svakodnevnom raspoloženju. Evo kako se na Twitteru, Instagramu i Facebooku možete riješiti toksičnih komentara.

Instagram

Instagram korisnicima pruža opciju filtriranja određenih ključnih riječi, što znači da funkciju možete iskoristiti za skrivanje komentara koji sadrže određeni termin. Društvena mreža također ima opciju koja nastoji prepoznati i blokirati uvredljive komentare. Da biste pristupii ovim alatima, trebat ćete ući u postavke Instagrama i tamo otići u Privacy and Settings > Comment Controls gdje možete pronaći sve ručno podesive i automatske filtre.

Pod ručno podesivim filtrima, odnosno Manal Filter opcijom možete dotati koliko god riječi ili fraza želite, a za dodavanje novih samo trebate koristiti zarez. Ako vam ni to nije dovoljno, možete ograničiti tko može komenirati vaše objave. Ako Instagram koristite na računalu, odite na postavke mreže, birajte Privacy and Settings i onda pritisnite na Edit Comment Settings.

Twitter

U Twitteru je moguće utišati pojedine korisnike odlaskom u postavke unutar mobilne aplikacije i onda odlaskom u izbornik Settings and Privacy kojeg možete pronaći na lijevoj strani. Nakon toga uđite u postavke Privacy and Safety > Muted Words. Za dodavanje nove riječi koju ne želite vidjeti, samo pritisnite tipku plus, upišite riječ ili frazu, birajte područja na kojima želite da nestanu, potvrdite vrijeme trajanja i to je to - spremni ste za novi život.

Ako koristite računalo, odite na stranicu Twittera i pod njom birajte postavke privatnosti odlaskom u Settings and Privacy > Content Preferences > Muted > Muted Words i dodajte novi filter.

jeste li znali?

Isprobajte ovih šest skrivenih trikova za Facebook

Pogledaj galeriju

Facebook

Facebook pruža opciju filtriranja komentara koju, doduše, morate postaviti ručno - što znači dodavati svaku blokiranu riječ na specijalnu listu. Kao i kod Twittera, Facebook skriva komentare s vaše vremenske crte umjesto samo iz vaših objava.

Naravno, Facebook ne bi bio Facebook da i ovu značajku nije zakomplicirao, pa ćete, ukoliko želite filtrirati objave, postavke morati mijenjati iz preglednika na računalu, a ne putem mobilne aplikacije koja tu značajku doslovno nema.

Uglavnom, da biste blokirali riječi na Facebooku, uđite u profil i pomoću trokutića u gornjem desnom dijelu ekrana otvorite postavke i uđite u, pogodili ste, postavke (Settings). Tamo otiđite na stranicu Timeline and Tagging i pritisnite uređivanje, odnosno Edit kada vidite stavku za skrivanje riječi i komentara pod imenom 'Hide comments containing certain words from your timeline'.

Nakon što ste ušli u izbornik samo dodajte riječi, fraze i emotikone koji vam smetaju. Facebook čak podržava upload CSV datoteke u slučaju da imate ogromnu listu omraženih pojmova. Nakon što ste gotovi sa ubacivanjem riječi koje želite izbjegavati, samo pritisnite tipku za spremanje izmjena, odnosno na Save Changes.