BRZA USPOREDBA

Može li se novi telefon osnivača Androida nositi s iPhoneom?

23.08.2017 u 07:59

Bionic
Reading

Dugo se čekalo na Essential Phone (PH-1), a čini se kako je bilo i problema u proizvodnji s obzirom na novu porciju kašnjenja od prvotnih službenih najava. Ipak, novi uređaj tvrtke osnivača Androida, Andyja Rubina, napokon je tu. Može li se mjeriti s najboljima?

Rubinovi apetiti su definitivno veliki, no za sada je teško reći hoće li njegov novi uređaj i tvrtka uopće biti uspješni, a kamoli hoće li se mjeriti s najvećim mobilnim igračima danas. Usporedbe s iPhoneom ipak nisu potpuno bez temelja. Essential PH-1, prvi telefon tvrtke, donosi fenomenalan dizajnerski paket u sklopu kojeg golemi dio prednje površine čini samo i isključivo zaslon.

Kako to trendovi i nalažu, upravo će prema dosadašnjim glasinama Apple otkriti i vlastiti uređaj sličnog karaktera. Međutim, da bi bio uspješan, Essential PH-1 mora se dokazati i kontra postojećih uređaja, što znači i neminovne usporedbe s uređajima poput iPhonea 7 Plus, piše Digital Trends

Tehnikalije su bitne, ali...

U kompaktnijem i lakšem paketu Essential PH-1 donosi veći zaslon od iPhonea 7 Plus. Razlike su minijaturne, no itekako govore o generacijskom jazu. Moderni pametni telefoni s tankim okvirima oko zaslona definitivno su sljedeći korak u industriji, a Appleov iPhone je u tom smislu bolno zastario s golemim okvirima s gornje i donje strane uređaja. 

Ne samo da je Essential tu usporediv, već na papiru ima i bolji zaslon - uz razlučivost od 504 ppi kontra 401 ppi kod iPhonea. No, tu je stvar uistinu samo na papiru. Već po prijelazu sa 720p zaslona na 1080p zaslone razlike su bile teško uočljive te u igru ulaze brojne druge stvari poput kalibracije boja, ravnomjernog osvjetljenja i dr. 

Kad je riječ o pohrani, Essentialov uradak stiže samo u izdanju od 128GB uz 4GB radne memorije, dok iPhone 7 Plus stiže uz više modela (32, 128 i 256GB te 3GB radne memorije). Oba uređaja maksimalno mogu iskoristiti svoje dvostruke sustave kamerica od redom 13MP i 12MP, a mogu snimati i 4K sadržaj pri 30fps ili 1080p video pri 60fps. Oba uređaja imaju i čitač otiska prstiju te brdo drugih senzora, kao i baterije sličnog kapaciteta (3.040mAh i 2.900mAh redom). 

Tu stižemo do one najbitnije razlike - operativnog sustava. Essentialov uređaj pogoni Android u izdanju 7.1 Nougat, dok iPhone pogoni, a što drugo nego iOS 10. 

...nije sve u tehnikalijama

Essential je uza sve ovo i nešto sitno skuplji (749 kontra 729 dolara), no postoji veći problem u želji Andyja Rubina da postane bitnim mobilnim igračem. Njegov pametni telefon tek stiže i inicijalno će biti dostupan samo u SAD-u. Kako vrijeme prolazi, Essential PH-1 mogao bi se pojaviti na drugim tržištima (poput EU), no to bi moglo biti kasno - s obzirom da su kineski uređaji sve dominantniji na tom terenu.

Vratimo li se trenutak na sirove tehničke karakteristike, uređaji su teško usporedivi po još jednom aspektu - čipovima koji im čine srca. Appleov posebno izvedeni procesor dokazano je brz, optimiziran i u sintetičkim testovima na jednoj jezgri rastura konkurenciju pa i Qualcommov Snapdragon 835 koji se nalazi u Essentialu PH-1. 

Dizajn i trajnost

Dizajn je izrazito subjektivnog karaktera, no kako je već ranije napomenuto, iPhone pokazuje svoje godine posebno kada se usporedbi s novim perjanicama poput Galaxyja S8, LG-ja G6 ili...upravo Essentiala PH-1. Jasno je i kako će sljedeći iPhone iz Applea biti sličnog all-screen dizajna pa u ovom smislu pobjedu odnosi Essentialov uradak. Za sada. 

Jedna od stvari koja je postala jasna iz ranih recenzija Essentialovog uratka je i to da ne donosi vodootpornost poput iPhonea 7 Plus kojeg krasi oznaka IP67. Što se trajnosti općenito tiče, ipak je rano za reći previše - jer Rubinov uređaj još nije ni ugledao ruke potrošača. 

Što onda kupiti?

Ako se ne želi riskirati previše, iPhone 7 Plus je ovdje ipak 'stari pouzdani' igrač, dok Essential nije niti dostupan. Bilo kakve usporedbe u tom smislu zapravo postaju besmislene.

Međutim, valja imati na umu da je sada najgore vrijeme za kupovinu pametnih telefona. U svakom slučaju se valja strpjeti još koji mjesec...