PRIČEKAJTE JOŠ MALO

Strpite se, sada je najgore doba za kupovinu mobitela

01.08.2017 u 07:10

Bionic
Reading

Ljetna tehno-pauza još uvijek traje i polako se bliži burna IT jesen. U skladu s tim vrijedi pravilo kao i svake godine - ako tko želi kupiti pametni telefon, treba se strpjeti još neko vrijeme. Pred malim vratima nalazi se nova generacija iPhonea, a slijede i noviteti iz Nokije, Samsunga i Googlea

U punom smislu riječi, sada je najgore moguće vrijeme za kupovinu mobitela - sve i da vas najnoviji uređaji uopće ne zanimaju. Razlog tome je jednostavan - pri predstavljanju noviteta, stariji modeli proizvođača doživjet će pad cijena, koji u većini situacija itekako može biti dostatan za čekanje par mjeseci. 

Pogled na kalendar - Samsung

23. kolovoza Samsung se priprema otkriti Galaxy Note 8, svoju phablet perjanicu za ovu godinu. Prema dosadašnjim glasinama, dizajn uređaja trebao bi biti vrlo sličan ne tako davno otkrivenim modelima Galaxy S8 - samo uz veći zaslon, dvostruki sustav kamerica i, naravno, olovku za upravljanje sadržajem. 

Šuška se i da bi južnokorejski div mogao otkriti prvi hardver iz eksperimentalne linije Galaxy X (savitljivi uređaji), međutim sve više analitičara se okreće ideji da je za to još prerano. 

Nokia 8

Također u kolovozu, očekuje se i prva perjanica tvrtke HMD Global, koja je do sada eksperimentirala tek s budžet-uređajima. Ako se neke od glasina o tehnikalijama i cijeni pokažu istinitima, Apple i Samsung bi mogli imati razloga za zabrinutost. 

Nokia 8 trebala bi imati QHD zaslon dijagonale 5,3", metalni okvir, dvostruki sustav kamerica (moguće uz Zeiss optiku) te naravno Qualcommov Snapdragon 835 čip uparen s 4GB ili 6GB radne memorije. 

Appleova iznenađenja?

Nedugo nakon toga, u rujnu bi Apple trebao otkriti čak tri nova modela iPhonea. Glasina oko toga je pregršt, no za sada se ništa ne može reći s potpunom sigurnošću, van nekakvih temelja. Jasno je kako će Apple otkriti nasljednike lanjske linije u vidu iPhonea 7s i 7s Plus, no oko trećeg mogućeg uređaja nazvanog iPhone 8 još uvijek se lome koplja. Dio analitičara vjeruje kako će Apple pričekati još neko vrijeme zbog problema s opskrbom i nekih tehničkih detalja, dok dio vjeruje kako će 'osmica' ugledati svjetlo dana paralelno s druga dva modela. 

iPhone 8 trebao bi biti pravi premium uređaj i izgledno prvi koji u osnovnoj varijanti košta više od 1.000 dolara. 

Googleovi pikseli...

Listopad bi trebao donijeti i osvježenja Googleovih pametnih telefona iz linije Pixel. Pixel 2 modeli bi trebali stići u dvije varijante, a po svoj prilici bit će skuplji od prethodnika. 

Baš kako se to i očekuje, s višom cijenom stići će i bolje tehničke karakteristike te kvaliteta izrade. Poseban fokus u Googleu je navodno pao na mogućnosti kamerica, tj. kvalitetnije snimanje foto i video sadržaja u uvjetima lošeg osvjetljenja. 

Cijene idu dolje

Još jednom vrijedi ponoviti - neovisno o tom zanima li potrošače iti jedan spomenuti novitet, valja se suzdržati od kupovine. iPhone 7, Galaxy S8 i Google Pixel će sigurno biti dostupni po nižim cijenama vrlo brzo, a nikako se ne može reći da je riječ o sporim ili lošim smartphoneima.