SVAKA ČAST!

Mladi Bosanac napravio invalidska kolica upravljana mislima

24.05.2016 u 10:26

Bionic
Reading

Gotovo potpuno gluhi 22-godišnji student osmislio je i razvija ambiciozan projekt: invalidska kolica kojima je moguće upravljati - mislima

Kako pišu bosanskohercegovački mediji, projekt Dalibora Đumića - inače rodom iz Knina, sudeći po njegovom profilu na Facebooku - dio je njegovog diplomskog rada, nadahnutog robotskim rukama upravljanim mislima.

Sličan koncept primijenio je na invalidska kolica. Sastoji se od tri ključne komponente: senzora koji prati neuralne aktivnosti te softver i hardver koji su potrebni za upravljanje kolicima.

Senzor smješten na tjeme korisnika prati aktivnost mozga, pojačava signal i šalje ga softveru, instaliranom na tablet računalo pogonjeno operativnim sustavom Windows 10. Algoritam obrađuje primljene podatke i pretvara ih u upute za hardver ugrađen u kolica.

Đumićev projekt nije ni prvi, niti jedini te vrste. Slični sustavi i pomagala u razvoju su već godinama diljem svijeta. Ipak, za svaku pohvalu je što se uhvatio u koštac s tako zahtjevnim pothvatom usprkos ograničenjima i preprekama s kojima se susretao.


Projekt bi trebao biti dovršen do kraja ove godine. Đumić ga želi napraviti jednostavnim i cjenovno pristupačnim kako bi bio dostupan ljudima, naročito u BiH.

Kako je rekao za Balkan Insight, u toj zemlji nije lako razvijati IT vještine. Velika prepreka bilo je to što je gotovo u potpunosti izgubio sluh, čemu obrazovni sustav nije prilagođen.

Brain-controlled wheelchair | Dalibor Đumić © 2016