AKO VOZIŠ, MISLI

Izumljena invalidska kolica na mentalni pogon

30.04.2009 u 12:00

Bionic
Reading

Još jedan izum u kategoriji upravljanja pomoću misli dolazi nam iz Španjolske. Izumljena su invalidska kolica kojima će se upravljati bez joysticka. Bit će dovoljno pomisliti kojim smjerom želite ići

Dr. Javier Minguez sa sveučilišta u Zaragozi napravio je prototip invalidskih kolica kojima se upravlja isključivo mislima. Kolica imaju skener koji stvara 3D sliku prostora ispred sebe, a korisnik fokusiranjem na dio kamo želi ići pomiče kolica u tom smjeru.

Kaciga opremljena elektrodama čita moždane signale te ih pretvara u instrukcije za kretanje kolica. Volonterima je trebalo svega 45 minuta da nauče u potpunosti kontrolirati vožnju.

'Svrha ovog eksperimenta bila je pokazati kako je novi način navigacije stvarno iskoristiv', kazao je dr. Minguez za znanstveni časopis New Scientist.

Kolica pokretana mišlju još su uvijek komercijalno neupotrebljiva jer mogu obraditi tek dvije misli u minuti, no razvojem bržih i sofisticiranijih inačica, bez sumnje će zamijeniti sadašnje joysticke.

Honda je prošloga mjeseca također uplivala u vode mentalne navigacije. Izumila je kacigu putem koje se mislima upravlja robotom.