ČUDA TEHNOLOGIJE

Mali Temi je robot-kućni asistent s ekranom umjesto glave

29.08.2017 u 10:42

Bionic
Reading

Na malom Temiju radi kompanija imenom Robotemi, a njegova glavna svrha je pratiti vlasnika i pomagati mu u svakodnevnim aktivnostima. Temi je, naime, tablet s kotačima.

Nakon što smo upoznali budističkog robota i robota vrtlara, došao je red i na robota kućnog asistenta. Temi ne nastoji biti konvencionalni robot s rukama i licem. Riječ je o uređaju visokom 90 centimetara koji na platformi s kotačićima vozika vašim stanom i u principu nudi sve što njegova 'glava' odnosno tablet može priskrbiti.

Osnovna ideja iza ovog uređaja je olakšavanje gledanja televizije, poziva Skypeom, puštanja glazbe ili rada s Google Assistantom - bez potrebe za posezanjem za telefonom.

Kao što promotivni videi nalažu, Temi možete pitati za recept za tjesteninu, a robot će ju pronaći i prikazivati na ekranu dok korisnik kuha.

Robot Temi u akciji Izvor: Društvene mreže / Autor: Roboteam

Uređaj koristi niz zanimljivih tehnoloških rješenja kako bi to sve odradio. Jedno od njih je, naravno, prepoznavanje lica kojim osigurava da kamera gleda u vas kada koristite videopoziv. Temi se također vrlo lako kreće po vašem stanu koristeći tehnologiju koju koriste vojni dronovi te kao svaki dobri asistent - dolazi na poziv.

Robotemi tvrdi da će uređaj biti gotov i spreman za isporuku do kraja iduće godine, a cijena će mu biti oko 1500 američkih dolara. Naravno, prije nego što stisnu zeleno svjetlo, proizvođači će uređaj isprobati tijekom beta testiranja koje se krajem ove godine održava na teritoriju SAD-a.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Robotemi