OTTO

Ovo je najmanja i najskuplja pametna brava na svijetu

28.08.2017 u 14:17

Bionic
Reading

Ako ste razmišljali o pametnoj bravi, sigurni smo da vas je u barem pola slučajeva odbila ideja uglavljivanja ogromnog komada metala u vaša ulazna vrata. Načelni koncenzus glasio je - pametne brave su ogromne...sve do danas

Upoznajte bravu pod imenom Otto. Maloj bravi koja nije ništa veća od standardne, ne-toliko-pametne brave. Također, riječ je o apsolutno najskupljoj pametnoj bravi na tržištu. Otto, za razliku od standardne brave nema ključanicu, a umjesto nje ovisi samo o vama i vašem smartfonu.

Moguće ju je otključati jednostavnim klikom čim telefon uđe u domet (koristi senzore kako bi osigurao da slučajno ne otključate vrata za nekog izvan vaše kuće), a možete i koristiti protokol za goste pomoću posebne aplikacije. Uređaj se okreće kao kombinacijska brava te korisniku omogućuje upis PIN koda u slučaju da vam je telefonu prazna baterija.

Otto također pokazuje jesu li vrata otvorena ili zatvorena, s obzirom da uređaj ne zamjenjuje samo bravu, već čitav mehanizam.

Kada izađe Otto neće podržavati nikakve druge pametne asistente, no šefovi projekta obećavaju da će brava moći komunicirati s Alexom, Asistentom iz Googlea i Appleovim HomeKitom. Uređaj je, naravno, spojen na Wi-Fi što znači da ga možete kontrolirati i izvan kuće. Premda ovo, očekivano, troši bateriju u vratima, kreatori tvrde da ona bez problema mogu 'izdržati' tri mjeseca prije potrebe za punjenjem.

Gdje je onda problem? Zašto Otta ne kupuje svaki obožavatelj tehnologije ikad?

Zato jer košta više od iPhonea 7. Za Otto bravu morat ćete izmisliti 699 dolara, što je okvirno tri puta više od iznosa potrebnog za kupnju najskupljeg konkurenta. Instalacija uređaja na početku će biti jeftinija (ako živite u dometu servisera, naravno), a kasnije će vas koštati 150 dolara.

Više informacija o Otto bravi možete pronaći na stranicama njezinog startupa