NIJE RAZLOG ZA SLAVLJE

Ma gle čuda, već dugo nije bilo toliko malo spama

20.07.2015 u 10:40

Bionic
Reading

Zadnji put je toliko malo spama u e-pošti bilo prije dvanaest godina. No, to ne znači kako su nas cyberkriminalci ostavili na miru - tek da su našli puno učinkovitije metode kako izvući novac od naivnih i lakovjernih korisnika

Prema izvješću tvrtke za računalnu sigurnost Symantec, spam u e-pošti dosegao je najnižu ikad zabilježenu razinu: stopa spama zabilježila je značajan pad na samo 49,7 posto, po prvi put ispod 50 posto u više od deset godina. Zadnji put je na toj razini bila u rujnu 2003. godine.

Dobra vijest za sve nas koji znamo kakva je gnjavaža brisati tonu neželjenih poruka iz elektroničkog sandučića, kao i za one koji su nasjeli na neku iz širokog asortimana prijevara koje su stizale u paketu sa spamom. Loša je vijest što to ne znači kako će nas cyberkriminalci ostaviti na miru.

Umjesto spama, sad koriste zloćudni softver - samo tijekom prošlog mjeseca zabilježeno je 57,6 milijuna novih varijanti malvera. Značajno više nego u svibnju (44,5 milijuna) i gotovo dvostruko više nego u travnju (29,2 milijuna) ove godine.


U porastu je ransomver - softver koji enkriptira računalne datoteke i računala čini beskorisnim sve dok ne platite otkupninu (poput Cryptolockera). Samo je takvih programa zabilježeno 477 tisuća tijekom lipnja, što je bio drugi mejsec zaredom u kojem je broj incidenata s tom vrstom malvera bio u porastu. Nakon što je, doduše, tijekom travnja i on dosegao najnižu razinu u povijesti.

U Symantecu također kažu kako je udio cyber napada na proizvodne kapacitete tijekom lipnja pao na 22 posto (sa 41 posto u svibnju). Ipak, taj je segment još uvijek na vrhu popisa ciljanih napada, iako mu se ubrzano približavaju financijske institucije, osiguravajuće kuće, tvrtke koje se bave nekretninama...or.

Više:Symantec