PRATILI GA SKANDALI

Ljeto baš i nije bilo blistavo za Billa Gatesa, a priznao je i svoju 'najveću grešku ikad'

29.09.2019 u 08:14

Bionic
Reading

Tijekom proteklih nekoliko mjeseci suosnivač Microsofta radio je manje-više što radi svakog ljeta, ali se morao braniti i od optužbi te kritika

Kad ne bi bilo skandala Bill Gates bi mogao reći kako je proveo ljeto na za njega uobičajen način. Objavio je godišnji popis knjiga koje namjerava pročitati, proveo dan radeći u jednom u lancu restorana Dairy Queen s prijateljem i kolegom Warrenom Buffetom te nastavio tvitati o problemima u zdravstvu na svjetskoj razini, a Netflix priprema dokumentarac o njegovom životu.

Ali, tijekom ljeta 2019. je za suosnivača Microsofta bilo i lošeg publiciteta. New Yorker je objavio e-poštu iz MIT Media Laba u kojima se sugerira kako ga je pokojni svodnik maloljetnica Jeffrey Epstein naveo na donaciju dva milijuna američkih dolara, dok su aktivisti organizirali prosvjede i prikupljali potpise protiv odluke zaklade Bill and Melinda Gates da indijskom premijeru Narendriju Modiju dodjeli humanitarnu nagradu.

ULAGANJA, DONACIJE

Pogledajte kako Bill Gates troši svoje ogromno bogatstvo

Pogledaj galeriju

U lipnju ove godine priznao je kako je to što Microsoft nije stvorio operativni sustav Android i uspješan pametni telefon općenito njegova 'najveća greška ikad'.

Gates je dio ljeta proveo učeći kako roštiljati piletinu od Roberta Handa, učitelja godine u američkoj saveznoj državi Washington, piše Business Insider.

Među knjigama koje će pročitati i koje je preporučio drugima su 'A Gentleman in Moscow' i 'The Future of Capitalism' Paula Colliera, kao i 'The Moment of Lift' njegove supruge Melinde. Početkom ljeta je u Omahi (Nebraska, SAD) sudjelovao u godišnjem okupljanju tvrtke Berkshire Hathaway. Skupa s Buffetom je svratio do lokalnog Dairy Queena gdje je naučio raditi s blagajnom, razgovarao s gostima te savladao izradu pića Blizzard.

Tijekom proteklih mjeseci izgurali su ga s pozicije drugog najbogatijeg čovjeka na svijetu. To je mjesto preuzeo Bernard Arnault, koji se obogatio na luksuznim proizvodima. Bilo je to prvi put u sedam godina kako se Gates našao rangiran niže od drugog mjesta.

FUTURIZAM

Ovo nam Bill Gates predviđa u idućih deset godina

Pogledaj galeriju

Sa suprugom Melindom pokrenuo je lobističku organizaciju koja će svoje djelovanje fokusirati na zdravstvo, obrazovanje i siromaštvo. Djelovat će zasebno od zaklade Bill and Melinda Gates, iako te dvije organizacije imaju iste ciljeve.

Odluka da indijskom premijeru Modi dodjele nagradu za gradnju milijuna WC-a u ruralnim dijelovima Indije izazvala je burne reakcije aktivista, koji Modija kritiziraju zbog humanitarne krize u provinciji Kašmir, poticanja nasilja prema manjinskim skupinama i nepoštivanja ljudskih prava. Peticija protiv dodjele nagrade skupila je više od sto tisuća potpisa, među kojima su i tri dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Kao što smo već pisali, mediji su ga javno povezali s Jeffreyem Epsteinom. Gates je u međuvremenu zanijekao kako je bio u prijateljskom ili poslovnom odnosu s njim.

Hoće li se više pojedinosti o tome naći u Netflixovom dokumentarcu o Gatesovom životu, nazvanom 'Inside Bill's Brain'? Vjerojatno ne, ali vjerujemo kako će ga biti zanimljivo pogledati. Evo najavnog videa:

Inside Bill's Brain: Decoding Bill Gates | Official Trailer | Netflix Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix