AGRESIVNA KORPORATIVNA KULTURA

Bill Gates otkrio nepoznate detalje o ranim danima Microsofta - odnosom prema ženama nisu se mogli pohvaliti

10.07.2019 u 07:41

Bionic
Reading

Korporativnu kulturu ranih dana softverskog diva iz Redmonda Melinda Gates opisala je kao agresivnu, a žene se i danas žale zbog načina na koji se prema njima odnose u toj korporaciji

U razgovoru za CNN Bill Gates je rekao kako su u Microsoftu u ranim danima u određenoj mjeri gajio kulturu samoizabranih ljudi, uglavnom muškaraca, koji su bili prilično nemilosrdni jedni prema drugima i znali su u tome pretjerati.

'Bilo je to vrlo intenzivno razdoblje, očekivali smo jedni od drugih rad do kasno u noć, a ja sam uvijek htio biti najbolji primjer u tome', opisao je Gates.

U razgovoru za Business Insider u travnju ove godine njegova supruga Melinda tu je kulturu - s kojom se susrela kad je došla u Microsoft 1987. godine - opisala kao agresivnu. 'Iznenadilo me koliko je kultura bila agresivna. Očekivala sam kako će biti kompetitivna, ali bila je baš agresivna', rekla je.

FUTURIZAM

Ovo nam Bill Gates predviđa u idućih deset godina

Pogledaj galeriju

Iako priznaje kako su znali pretjerati s intenzitetom, Bill Gates je uvjeren kako je to bila prava stvar za njegove dvadesete, tridesete i četrdesete godine života. Ipak, danas je puno mekši i manje sklon luđačkom tempu.

Loš odnos prema ženama

Aktualna Microsoftova korporativna kultura i način odnošenja prema ženama našli su se na udaru kritika tijekom proljeća ove godine nakon što su objavljeni dijelovi interne prepiske e-poštom u kojima deseci žena dijele ispovijesti o seksualnom uznemiravanju u toj tvrtci.

U jednom tako opisanom slučaju zaposlenik partnerske tvrtke zaprijetio je smrću zaposlenici ukoliko odbije upustiti se u seksualne odnose s njim, a Microsoftova kadrovska služba nije joj pomogla kad je prvi put prijavila incident.

Prepisku e-poštom počela je žena frustrirana zbog toga što je godinama pokušavala izboriti promaknuće u Microsoftu i uporno udarala glavom u zid, iako je imala podršku svog direktora. 'Klub dječaka pobijedio je na svim bojišnicama', navela je.

Po objavi prepiske skupina od 100 do 150 zaposlenika Microsofta prosvjedovala je zbog korporativne kulture te tvrtke tijekom susreta s glavnim izvršnim direktorom Satyom Nadellom u travnju ove godine, piše Business Insider.