jedinstven slučaj

Liječnici pronašli izgubljenu leću ispod kapka pacijentice nakon 28 godina

17.08.2018 u 15:36

Bionic
Reading

Škotski su liječnici svjedočili nesvakidašnjem slučaju - pronašli su leću 42-godišnje pacijentice za koju je mislila da ju je izgubila kad je imala 14. Neobičan slučaj bio im je toliko zanimljiv da su o njemu pisali u Britanskom medicinskom časopisu (BJM)

Liječnici su uklonili leću s kapka 42-godišnje žene koja ju je izgubila kad joj je bilo 14. Ili je barem tako mislila.

Leća, iako je pod kapkom provela 28 godina, ostala gotovo čitava. Škotski liječnici iz grada Dundee pronašli su komad plastike kad su uklonili 8 milimetara veliku cistu s pacijentice. Izgleda kako je leća tamo dospjela kad je pacijenticu udarila loptica za badminton kad je bila dijete. Tada je pretpostavila da je leća zbog udarca ispala, a do sada nije mislila da je možda ostala pod kapkom.

Cista u kojoj se nalazila leća, otkrivena je preko MRI snimke, no tada se leća još nije vidjela. Žena je skinula kontaktnu leću s kapaka 28 godina nakon što se smatralo da je ispala. Preglede su napravili liječnici u Dundeeu, a kasnije su objavljeni u medicinskom časopisu British Medical Journal.

Istraživači u bolnici Ninewells izvršili su MRI skeniranje nakon što liječnica uputila pacijenticu na Odjel za oftalmologiju. Objekt je pronađen u cisti koja se više od četvrt stoljeća tajanstveno razvijala.

Liječnici Sirjhun Patel, Lai-Ling Tan i Helen Murgatroyd su otkrili kako pacijentica na lijevom gornjom kapku ima neobičnu izraslinu i zbog čega izgleda kao da je kakap spušten.

Dr. Patel i njegovi kolege napisali su: 'U daljnjem ispitivanju, pacijentičina majka prisjetila se da je pacijentica imao povijest tupog udarca u gornji lijevi kapak dok je bila dijete'.

'Pacijentica je u to vrijeme nosila kontaktnu leću RGP (Rigid Gas Permeable), koju nikada nije pronašla. Pretpostavljeno je da je kontaktna leća ispala iz oka i da se izgubila.'

U radu se objašnjavaju da je nepoznata žena pretrpjela oteklinu nakon incidenta, ali je upalu uspješno liječila lijekovima. Nakon nesreće, žena više nikad nije nosila RGP leće.

Istraživači su zaključili da 'da se RGP leća premjestila u gornji i lijevi kapak pacijentice u vrijeme traume i tu je provela posljednjih 28 godina'. Dodali su da je 'migracija krute plinopropusne (RGP) leće rijedak uzrok oticanja kapaka.

'Spontana migracija tvrdih kontaktnih leća u očni kapak je relativno poznata pojava, ali smo uspjeli pronaći samo četiri takva prijavljena slučaja poslije sekundarne značajne traume. U ovom slučaju riječ je o najdužem periodu nakon traume oka, ispadanja RGP leće i njenoga useljavanje u kapak', piše BBC.

MILIJARDE PREGLEDA

Kakva top lista! Evo 15 najgledanijih videa na YouTubeu svih vremena

Pogledaj galeriju