U IZDANJU 55 i 56

Koristite brdo tabova u internetskom pregledniku? Firefox sve ostavlja u prašini

08.08.2017 u 10:06

Bionic
Reading

Nova beta izdanja internetskog preglednika Firefox po svoj prilici su fenomenalno optimizirana. Mozillin developer demonstrirao je otvaranje 1.691 taba u više izdanja preglednika. Tamo gdje Firefox 54 treba više od četiri minute za otvaranje materijala, Firefox 55 (trenutno u bet) i 56 stvar odrade u svega 15 sekundi

Što je možda bitnije, Firefox 54 je nakon otvaranja 1.691 taba zauzeo nešto preko 2GB radne memorije računala, dok su izdanja 55 i 56 zauzela manje od pola gigabajta RAM-a. Zvuči otkačeno - i to ne samo za korisnike Firefoxa, već posebno one naviknute na Googleov Chrome, koji i dan-danas bjesomučno troši resurse sustava. 

Trikovi 'kvantnog toka'

Kako bi se postigli ovakvi rezultati, Mozillin razvojni tim primijenio je na nova izdanja preglednika Firefox projekt 'Quantum Flow'. U sklopu njega, developeri žele što je moguće značajnije optimizirati rad preglednika Firefox u svim situacijama, a posebno onima gdje bi se inače tražili golemi sistemski resursi. 

Realizacijom projekta, u Mozilli se nadaju kako će privući više korisnika na svoj preglednik, a posebno onih koji vole ostavljati na desetke (ili stotine) tabova. 

Riječima developera u Mozilli Dietricha Ayale, u više od desetljeća se u tvrtki nije toliko radilo na pregledniku kao danas. Cilj projekta je dovesti potrošnju tzv. unloaded tabova što je moguće bliže nuli. U beta izdanju Firefoxa 55 novitet je već dostupan, a peglanja za izdanje 56 već su u igri. 

Testni poligon

Kako bi dokazao mogućnosti projekta, Ayala je ugasio većinu otvorenih stvari na računalu Macbook, ugasio je pristup internetu (kako se ne bi mjerila brzina renderiranja ili mreže, već isključivo performansi preglednika) te izveo više ponavljanja kako bi se uvjerio u rezultate. Među testiranim preglednicima našli su se Firefox preglednici u izdanjima 20, 30, 40, 50 pa sve do 56. 

Firefox 51 se, primjera radi, s 1.691 tabom palio gotovo osam minuta. Novi projekt osigurao je paljenje preglednika za svega 15 sekundi. 

'U posljednje vrijeme restartam preglednik čisto radi razonode, više nema straha od dugog učitavanja', piše Ayala

Chrome dominira u svakom obliku potrošnje

Googleov preglednik ne samo da dominira po potrošnji resursa, već i u tržišnom udjelu. Za većinu internauta to je zadani preglednik, dok Firefox grabi tek nešto preko deset posto tržišnog udjela. 

Chrome u izdanju 57 donio je neke prijeko potrebne optimizacije, koje će vlasnicima prijenosnih računala osigurati nešto duži rad na jednom punjenju baterije, no u smislu optimiziranosti u radu, pred Chromeom je duga bitka. S obzirom na tržišni udio, možda se nemaju razloga brinuti neovisno o tom...