CRABSTER

Korejski robot-rak kreće u istraživanje podmorja

06.08.2013 u 09:14

Bionic
Reading

Korejski robot ima šest nogu, deset kamera te jake reflektore i sonar za kretanje po morskom dnu, a njime istovremeno upravljaju četiri operatera

Morsko dno dom je najrazličitijih životinja, a povremeno se na njemu nađu i kakve olupine potopljenih brodova. No uskoro bismo na dnu mogli pronaći i 'Crabstera'.

Ovaj robot sa šest nogu, obojen u žarku žutu i crvenu boju ima jednu zadaću - prošetati i istražiti morsko dno.

Kako piše SingularityHUB, iza ovog dvotonskog 'raka' stoji ekipa znanstvenika sa korejskog Instituta za oceanologiju i tehnologiju (KIOST). Za razliku od prethodnih morskih robota koji su svojim motorima podizali sediment s morskog dna, 'Crabster' nema taj problem jer se njegove noge kreću bez propelera.

Osim toga, 'Crabster' može podnijeti i veoma jake morske struje jer zbog svoje konstrukcije može mijenjati položaj, pa čak se i koturati po morskom dnu.

Opremljen je izuzetno jakim reflektorima, a sve što otkrije zabilježit će deset kamera smještenih na tijelu robota. Prednje noge koristi i kao sonde za prikupljanje različitih uzoraka na koje naiđe.

Njime s površine upravljaju četiri operatera kontrolirajući njegove pokrete, kamere, svjetla i sonar.

Korejski znanstvenici nadaju se kako bi se 'Crabster' mogao koristiti za istraživanje potopljenih brodova na velikim dubinama.

Testna potapanja pokazala su kako se 'Crabster' pod morem snalazi kao pravi rak pa se znanstvenici nadaju da bi uskoro mogao krenuti i na svoje prvo istraživanje na dubini od 200 metara u blizini korejske obale.