Prva pomoć

Koliko dugo možete biti u prostoriji s drugima, a da se ne zarazite koronavirusom? Izračunajte!

03.12.2020 u 09:12

Bionic
Reading

Aplikacija koristi teoretski model za izračunavanje sigurnih vremena izloženosti i razine zauzetosti unutarnjih prostora. Nije nepogrešiva, ali može pomoći

Kako bi se ublažilo širenje Covida-19, službene smjernice javnog zdravstva preporučile su razna ograničenja. Ona najbitnija svode se na sljedeće: održavajte dva metra razmaka od drugih osoba, ne provodite više od 15 minuta u blizini drugih, naročito ne u zatvorenom prostoru, ne stvarajte gužve i redovito provjetravajte prostoriju u kojoj se nalazite.

Sve je više znanstvenih dokaza o zračnom prijenosu Covida-19, koji se događa kada se zarazne kapljice aerosola izmjenjuju udisanjem zajedničkog zraka u zatvorenom. Iako službe javnog zdravstva priznaju zračni prijenos, još uvijek nisu donesene sigurnosne smjernice koje uključuju sve relevantne varijable.

Aplikacija koju je Kasim Khan razvio u suradnji s Martinom Bazantom i Johnom Bushom koristi teoretski model za izračunavanje sigurnih vremena izloženosti i razine zauzetosti unutarnjih prostora.

Prilagođavanjem specifikacija prostorije, brzine ventilacije i filtracije, upotrebe maske, respiratornih aktivnosti i tolerancije na rizik, možete vidjeti kako najbolje ublažiti prijenos Covida-19 u različitim zatvorenim prostorima.

Velika Britanija prva na svijetu odobrila cjepivo protiv koronavirusa Pfizer/BioNTech Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL