TEHNO VODIČ

WhatsApp nas je iznenadio novom opcijom, što su još uveli, a da niste ni primijetili?

02.12.2020 u 13:31

Bionic
Reading

Od samobrišućih poruka, preko personaliziranih pozadina, sve do alata za uređivanje zapremnine - ovo su dodaci zbog kojih ćete obožavati novi WhatsApp

WhatsApp je u prošlih nekoliko tjedana uveo hrpu zanimljivih noviteta. Neke od njih čekali smo mjesecima i godinama, no stjecajem okolnosti drago nam je da smo ih na koncu uopće dobili.

Prvi i vrlo koristan novi alat služi za brisanje nepotrebnih podataka unutar samog WhatsAppa.

Oslobodite prostor uz WhatsApp

U WhatsAppu su redizajnirali svoj alat za upravljanje memorijom za pohranu kako bi nam olakšali pronalaženje i brisanje datoteka što zauzimaju previše prostora na pametnim telefonima. Novo izdanje dostupno je diljem svijeta, a možete ga pronaći ulaskom u Settings > Storage and data > Manage storage.

New storage management tool on WhatsApp Izvor: Društvene mreže / Autor: WhatsApp

Podsjetimo, prije dolaska nove verzije alata Storage Usage sortirao je sve dostupne razgovore po količini memorije koju zauzimaju, izlistavao broj poruka, fotografija, GIF-ova i videozapisa u svakom razgovoru te omogućavao brisanje svake kategorije s nekoliko kuckanja. Problem? Nedostajala je mogućnost listanja sadržaja koji želimo ukloniti, što je nepraktično ako, primjerice, želimo izbrisati razgovor, ali ne i fotografije.

Novi alat nudi odgovor na tu dilemu: mini prikaz sadržaja za brisanje koji grupira u kategorije, kao što su Forwarded many times i Larger than 5 MB.

Samobrišuće poruke

Facebook je krajem listopada uveo još jednu opciju nestajanja poruka, a ova značajka pruža novu opciju samobrišućih poruka. Sustav radi tako da se poruke u chat razgovorima između prijatelja automatski same izbrišu nakon sedam dana. Svatko može omogućiti opciju u pojedinačnim chatovima, a grupni administratori moći će omogućiti poruke u grupnim chatovima.

S porukama će se izbrisati fotografije i videozapisi, no iako će obje strane u razgovoru ostati bez njih, još uvijek je moguće napraviti snimke zaslona ili jednostavno kopirati poruke prije nego što se automatski izbrišu. Dakle - ne radi se o alatu koji će vas osigurati od 'ukradenih' fotografija.

Brisanje poruka moći će se odvijati po grupama ili kontaktima, a poslije će biti dostupno kao nova opcija u kontaktima. Postavka neće izbrisati starije poruke, a na nove poruke utječe tek kad je omogući jedan od sudionika razgovora. WhatsApp i Facebook omogućili su novu opciju svim korisnicima iOS-a i Androida.

Više zabave, više pozadina

Najnovija nadogradnja za WhatsApp donijela nam je poboljšane pozadine, kao i pretragu za naljepnice. Glavna i, ne dvojimo, najpopularnija promjena dolazi u obliku pozadinskih slika koje je moguće mijenjati za svaki pojedini razgovor.

Zasebne pozadine mogu se birati u dvije varijante: noćni mod i dnevni mod. 'Pozadina će automatski mijenjati boju ovisno o dobu dana', kažu iz Facebooka.

Izvor: Društvene mreže / Autor: WhatsApp

Osnovna pozadina koja je tu od ranih početaka aplikacije odsad je dostupna u nekoliko boja koje se mogu zatamniti ili posvijetliti, po ukusu korisnika. Facebook je također olakšao korištenje naljepnica, pruživši mogućnost ubacivanja vlastitih stickera s tekstom ili emotikonima - ili pregledom kroz osnovne kategorije. 'Uvođenjem ove funkcije predlažemo tvorcima naljepnica da svaku označe tekstom ili naslovom kako bi bile pretražive drugim korisnicima WhatsAppa', kažu iz Facebooka.

Popularne naljepnice - odsad animirane!

Konačno, tu je WHO-ov paket animiranih naljepnica 'Together at Home', 'sada puno izražajnijih u animiranom obliku'. Nadogradnja za WhatsApp dolazi tijekom ovog tjedna, a prvi koji će je se domoći su vlasnici iOS-a.