JOŠ JEDNO NOVO IZDANJE

Koji su Windowsi idealni za vas?

04.05.2017 u 12:47

Bionic
Reading

Stvari na ponešto uspavanom tržištu računala definitivno ne miruju. Microsoft je na nedavno održanom događanju vezanom uz obrazovanje otkrio Windows 10 S, operativni sustav za kojeg tvrde kako pruža jedinstvene prednosti u odnosu na 'punokrvna' izdanja. Što to znači u praksi?

Windows 10 S je nazvan posebnom konfiguracijom Windowsa 10 Pro. Sučelje i sve ostalo trebalo bi biti poznato svim Windows korisnicima i tu nema drastičnih izmjena. Ono gdje se može primijetiti razlika su - performanse i sigurnost. Microsoft navodi kako su upravo ta dva parametra od posebnog značaja za Windows 10 S, a koja će cijeniti ne samo studenti, već i oni koji rade na produktivnosti. 

Bolje performanse, duži rad na jednom punjenju baterije? Zvuči izvrsno, no većina današnjih korisnika ipak bi mogla potpuno zaobići izdanje 10 S - i to s razlogom. Niti je moguće pokrenuti klasične programe (bez njihova prebacivanja u Windows Store), niti je moguće birati zadani internetski preglednik. Kao s preglednikom, slična loša strana priče je i pretraživanje unutar OS-a - ograničeno isključivo na Bing.

Sve ovo služi za maksimalnu sigurnost, navode u Redmondu. 

'Microsoft Edge je zadani preglednik jer je sigurniji od preglednika Chrome i Firefox', 'Uz pregled video sadržaja Edge pruža bolje performanse uz duže trajanje baterije', samo je dio tvrdnji kojima Microsoft nastoji opravdati onemogućavanje odabira zadanog preglednika u službenim informacijama za Windows 10 S. 

Sad već postaje jasno zašto je Microsoft ovo izdanje Windowsa namijenio posebno studentima: 

Microsoftova strategija s izdanjem Windows 10 S nemalo podsjeća na nešto što su pokušali napraviti ranije sustavom Windows RT. Ipak, ograničenja su nešto manja, iako je i dalje moguće koristiti tek aplikacije iz službene Windows trgovine. S tim rečenim, mnogi će možda uzalud čekati da Google prepakira svoj preglednik Chrome za nešto poželjno u trgovini aplikacijama. 

No, nije sve toliko loše. Windows 10 S je tehnički značajno olakšano izdanje sustava u odnosu na Home i Pro izdanja. Podizanje sustava je brže (posebno na slabijim konfiguracijama!), prebacivanje između korisnika traje svega par sekundi, a sustav je jednim izrađenim USB stickom moguće instalirati (ili osvježiti) na mnoštvo računala velikom brzinom.

Usprkos činjenici kako je riječ o 'laganom' izdanju Windowsa 10, izdanje 'S' i dalje je kompatibilno s brdom hardvera. Zapravo, novi sustav ima pristup istoj bazi s upravljačkim programima kao i uobičajena 'desetka'. 

Why Windows 10 S isn’t the new Windows RT Autor: Engadget

Sad stiže možda najbitniji aspekt cijele ove priče - cijena. Microsoft je najavio kako će obrazovnim ustanovama omogućiti besplatnu nadogradnju na Windows 10 S, pod uvjetom da su ranije imali licence na računalima.

Kome pak zatreba Windows 10 Pro, moći će kupiti nadogradnju za relativno niskih 50 američkih dolara. Ovo je posebno bitno zbog činjenice da je Microsoft najavio brdo novog hardvera za ovo ljeto, taman pred početak nove školske i akademske godine. Dobar dio tog jeftinijeg hardvera stići će upravo uz predinstaliran Windows 10 S.

Oni koji se pak odluče na kupovinu skupocjenog prijenosnika Surface, imat će priliku napraviti nadogradnju na Windows 10 Pro besplatno - barem do konca godine. 

S tim rečenim, o tom kako se istinski Windows 10 S ponaša na različitom hardveru trebat će pričekati neko vrijeme. Prvi uređaj na kojem će se OS moći testirati je Surface Laptop, koji će se u prvim potrošačkim rukama naći sredinom lipnja. Bit će vrlo zgodno vidjeti koliko se korisnika odluči na nadogradnju na Windows 10 Pro. Bilo kako bilo, izdanje 10 S je praktički u svemu bitnom namijenjen tek obrazovnim ustanovama i pokojem studentu kojem će dostatan biti Office paket (koji uskoro stiže u Windows Store) i uobičajeni preglednik za maksimalno trajanje baterije kakvog prijenosnika. 

Preostaju, dakle, izdanja Windows 10 Home i Pro. Vrijedi reći kako je za golemu većinu potrošača Windows 10 Home više nego dostatan za svakodnevni rad. Group policy management, BitLocker, Hyper-V i slične značajke potrebne su tek administratorima koji će ih znati iskoristiti. 

Kome nije potpuno jasno koji Windows OS točno treba uzeti za svoje računalo, Microsoft je kreirao zgodan online vodič.

Više: PC Advisor, Microsoft